Skupo dizanje desnice

S Austrijancima nema “zezancije”: Uhićenom Hrvatu zatvor, visoka kazna i zabrana ulaska u zemlju

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Željko Hladika / 24sata / PIXSELL

Foto Željko Hladika / 24sata / PIXSELL

Osim nekoliko tjedana zatvora, koliko mu prijeti, uzvik »Sieg Heil« 48-godišnjeg muškarca će koštati četiri do pet tisuća eura kazne, a izrečena mu je i zabrana ponovnog ulaska u Austriju



Muškarac kojeg je u subotu na Lojbaškom polju zbog nacističkog pozdrava uhitila, i zatvorila austrijska policija, ostat će tamo u zatvoru još koji tjedan, nakon čega će mu biti zabranjen ulazak u Austriju. »Sieg Heil« bi 48-godišnjaka iz, kako doznajemo, Vinice pored Varaždina, mogao koštati, osim nekoliko tjedana zatvora, i četiri do pet tisuća eura kazne.


Incident se dogodio uoči početka komemoracije, na putu od lojbaškog groblja do polja na kojem se održavala komemoracija kad je, kako doznajemo, 48-godišnjak »iz zafrkancije« podigao desnicu u zrak, što će ga itekako skupo koštati.


«Čista zafrkancija«


– To se dogodilo prije komemoracije, na cesti, u hodu, kako su mi objasnila trojica njegovih prijatelja, jer ja to nisam vidio, iz čiste zafrkancije. Ne poznajem tog čovjeka, jučer sam ga vidio prvi put, pri čemu sam na početku puta, kao i uvijek do sada, ljudima u autobusu rekao da se u Bleiburgu ponašaju pristojno i dostojanstveno, da poštuju pravila, i da se ne dogodi incident zbog kojih će svi ostali biti taoci pojedinaca, ispričao je za naš list Damir Laljek, HDZ-ov gradski vijećnik i dugogodišnji vođa puta u Bleiburg.




– Jučer doista nisam vidio niti jedan zabranjeni simbol, komemoracija je protekla dostojanstveno, i onda na kraju, kad smo se okupljali kod autobusa za povratak, od prijatelja uhićenog čujem što se dogodilo. Iz zafrkancije je digao ruku u zrak, što je vidjela policajka sastrane, koja ga je odmah izvukla iz skupine i stavila u auto, uhićen je i odvezen u zatvor. Bila mi je dužnost i obaveza, kao vođi puta, da se poslije idem raspitati kod policije za njega, pa nismo ga mogli smo tako ostaviti. Rečeno mi je, međutim, da je uhićen, i da mi ostali nastavimo put kući te da je novčana kazna za njega 4-5 tisuća eura. Ne znam što mu je to trebalo, zaista ne znam, ali žao mi je, priča Laljek. Putnicima, kao vođa puta, kaže, uvijek naglašava kako se u Bleiburg idu pokloniti žrtvama, i ništa drugo osim toga, te je stava da sve one koji ističu fašistička obilježja treba najstrože sankcionirati.


Mnoštvo policajaca


Glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio kazao je našem listu da nema informaciju dokad će točno 48-godišnjak ostati u zatvoru u Klagenfurtu, dok su ranije uhićeni, sedmorica prošle godine, tamo bili nekoliko tjedana. Jednako tako, izrečena mu je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, koju će morati napustiti čim izađe iz zatvora.


Nije nikakvo čudo da je »zezancija« 48-godišnjeg Viničanina odmah primijećena, budući da je komemoraciju pratilo 450 austrijskih policajaca, helikopteri, kamere postavljene na sve strane. Na pitanje koliko je sve to skupa austrijsku policiju koštalo, Dionisio odgovara kako taj podatak nema potrebe komunicirati, jer je važno bilo samo osigurati skup.


Prema neslužbenim informacijama, prošle je godine, kad je policajaca bilo »tek« dvjestotinjak, trošak iznosio nešto manje od milijun kuna.