'U boj, u boj'

Ruža Tomašić najavljuje ujedinjenje desnice: ‘Da smo svi zajedno, imali bi negdje oko 26 saborskih zastupnika’

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

»Kada bi mi svi išli, ujedinili se, imali bi negdje oko 26 saborskih zastupnika. Vidimo kako rascjepkani ne možemo ništa. Da sam išla sama na izbore ne bih dobila toliko glasova. Vidi se, kad idemo skupa rezultat je jako dobar«, poručila je Tomašić



Ruža Tomašić ponovno je na izborima za Europski parlament, kao i na onima 2014. godine, osvojila najviše glasova birača, ovog puta 69.167 glasa ili 76,56 posto onih koji su glasali za listu Hrvatskih suverenista, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon prebrojanih 99,25 posto biračkih mjesta.


Iza nje po broju glasova slijedi Mislav Kolakušić, nositelj nezavisne liste, ujedno i najveće iznenađenje ovih izbora, kojemu je glas dalo 68.056 birača ili njih 81,23 posto koji su glasali za tu listu.


Birači SDP-a najviše glasova dali su drugoj na listi Biljani Borzan – 64.096 ili 32,24 posto, a iza nje je nositelj liste Tonino Picula s osvojenih 50.187 ili 25,24 posto glasova, koji je na prošlim europskim izborima 2014. bio prvi izbor glasača SDP-a.




Nositeljica liste Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament Ruža Tomašić zadovoljna je što su osvojili jedan mandat, tako da će ona ponovno biti europarlamentarka, te poručila kako sada treba odmah sjesti i razgovarati sa svim desnim opcijama za izbore za Hrvatski sabor jer su ovi izborni rezultati pokazali da zajedništvo nema alternativu. 


»Ovo je super i ja se zahvaljujem svima koji su izašli na izbore, a posebno građanima koji su prepoznali moj rad i dali mi glas, a i mojim kolegama Suverenistima«, izjavila je Ruža Tomašić Hini.


Poručila je da su rezultati izbora pokazali da treba odmah sjesti i razgovarati sa svima »desnima» za izbore za Hrvatski sabor. Pritom misli na Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku i sve druge s desnice. Treba, kaže, jednostavno krenuti »U boj za narod svoj«.


»Kada bi mi svi išli, ujedinili se, imali bi negdje oko 26 saborskih zastupnika. Vidimo kako rascjepkani ne možemo ništa. Da sam išla sama na izbore ne bih dobila toliko glasova. Vidi se, kad idemo skupa rezultat je jako dobar«, poručila je Tomašić.


Na pitanje je li zadovoljna izbornim rezultatom, bez obzira što Hrvatski suverenisti nisu dobili dva mandata, Tomašić je odgovorila kako je i taj rezultat dobar. »Ankete nam nisu nikad davale prolaz, tako da je i ovo dobro«.


Potvrdila je da će ona ponovno biti zastupnica u Europskom parlamentu, gdje želi dovršiti Trialog za malu plavu ribu te ući u Odbor za poljoprivredu, tako da spoji poljoprivredu i ribarstvo.


Rekla je da će za ostalo vidjeti jer Europska komisija nameće teme, prijedloge zakona i izvješća. »Ja ću gledati, držati oči i uši otvorene kad dođe izvješće koje je Hrvatskoj jako važno, pa ću se pokušati opet izboriti da budem izvjestiteljica«, kaže Tomašić.