Igre velikih sila

Ruski veleposlanik u BiH: Moskva ne pokušava utjecati na zapadni Balkan, to čini Zapad

Hina

foto: Veleposlanstvo Rusije u BiH

foto: Veleposlanstvo Rusije u BiH

»Ruska Federacija nije ta koja je izmislila tezu: ili-ili. To su učinili naši 'partneri', koji nas pokušavaju izgurati iz regije, a ne Rusija. Naši odnosi s balkanskim zemljama su potaknuti težnjom razvijanja dugoročne suradnje i doprinese vojno-političkoj i ekonomskoj stabilnosti i sigurnosti regije«, kazao je Ivancov.



SARAJEVO – Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je u petak da Zapad pokušava s Balkana »izgurati« njegovu zemlju i ograničiti njezin utjecaj u toj regiji i ustvrdio da Moskva nema nikakve skrivene namjere te sa svima, uključujući Hrvatsku, pokušava izgraditi odnose na istim osnovama.


Na optužbe Zapada da se miješa u odnose na zapadnom Balkanu Rusija ima isti dosljedan odgovor, ustvrdio je Ivancov u intervjuu za agenciju Republike Srpske Srna.


»Nemamo što kriti, trudimo se razvijati ravnopravne odnose od uzajamne koristi svim zemljama regije. Ne tražimo nikakve nezakonite političke, ekonomske, vojne ili druge pogodnosti koje bi štetile drugim zemljama«, ustvrdio je ruski veleposlanik.




Istodobno je predbacio Zapadu, odnosno Sjedinjenim Državama krivnju jer države zapadnog Balkana navode na izbor između savezništva s njima ili s Rusijom.


»Ruska Federacija nije ta koja je izmislila tezu: ili-ili. To su učinili naši ‘partneri’, koji nas pokušavaju izgurati iz regije, a ne Rusija. Naši odnosi s balkanskim zemljama su potaknuti težnjom razvijanja dugoročne suradnje i doprinese vojno-političkoj i ekonomskoj stabilnosti i sigurnosti regije«, kazao je Ivancov.


Dokaz tomu su i nedavni bilateralni kontakti ruskog vodstva s čelnicima Hrvatske i Srbije, istaknuo je i dodao da bi to trebali imati u vidu i svi političari u BiH.


Ivancov je izrijekom podupro rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je ranije ovog mjeseca usvojio parlament Republike Srpske u nastojanju da blokira dalje približavanje BiH članstvu u NATO-u.


Moskva se »s punim razumijevanjem« odnosi prema takvoj odluci parlamenta bosanskih Srba, kazao je i ustvrdio da je to jasna posljedica njihova odnosa prema ulozi koju je NATO odigrao tijekom rata u BiH, a zatim i rata na Kosovu 1999. godine.


»Ovo je i trezvena ocjena razvitka vojno-političke situacije u Evropi i svijetu u cjelini. S tim u vezi ne vidimo bilo kakve prijetnje Daytonu ili stabilnosti BiH«, konstatirao je ruski veleposlanik u BiH.


Zato bi bilo krajnje vrijeme da se okonča mandat Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te formalno ukine njegov ured (OHR) i intervencionističke ovlasti, dodao je Ivancov.