Vlada

Rok za ponude potencijalnim savjetnicima za pregovore s MOL-om 15. siječnja 2018.

Hina

 Vlada je u četvrtak prihvatila informaciju Savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu njegovih dionica Ine te odredila rok do 15. siječnja iduće godine za podnošenje ponuda financijskih savjetnika koji će pomoći Vladi oko te transakcije. Poziv se odnosi na podnošenje ponuda za pružanje savjetničkih usluga Vladi u vezi s mogućom kupnjom dionica Ine i mogućom naknadnom prodajom kupljenih dionica strateškom partneru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da će Vlada ponuditi suradnju ključnim, uglednim svjetskim financijskim institucijama koje se bave takvim poslovima te da će nakon temeljite analize odabrati savjetnika.


Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su konkretni zadaci savjetnika podijeljeni u tri faze i to na zadatke u fazi pripreme za transakciju, fazu izvršenja transakcije kupnje dionica te potencijalno na fazu izvršenja transakcije naknadne prodaje dionica.Izvijestio je da će Vladin poziv za angažman savjetnika biti poslan na 18 adresa, no ponude će moći podnijeti i drugi, a rok za dostavu ponuda je 15. siječnja 2018. godine. Nakon toga Vlada će detaljno analizirati i ponude i sukladno tome postupati dalje.Vlada je Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini osnovala sredinom siječnja ove godine. Tim tijelom predsjeda premijer Andrej Plenković. Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL. Potkraj prošle godine Plenković je izvijestio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.U veljači je Plenković izjavio kako će savjet za pregovore s MOL-om razmotriti sve modele mogućeg otkupa MOL-ovog udjela u Ini, pa tako i onaj o osnivanju državnog energetskog holdinga, a da će ključni kriterij pritom biti da se ne generira novi javni dug. Sredinom godine, u lipnju, premijer je izjavio da Vlada i Savjet razmatraju niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke i za to postoji nekoliko modela.Stručne službe nadležnih ministarstava analiziraju situaciju, rekao je tada Plenković odgovarajući na pitanje novinara u vezi s najavama prodaje dijela HEP-a kako bi se mogle otkupiti dionice Ine. Istaknuo je nužnost da se u tom procesu angažiraju najeminentniji međunarodni savjetnici koji bi, kazao je, »pomogli u onome što je najbitnije, evaluaciji same kompanije«.