Dugoročna suradnja

Robna kuća na Rugvici novo radno mjesto: IKEA zaposlila dvije radnice iz Udruge Kamensko

Bojana Mrvoš Pavić

Foto  Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

U sklopu dugoročne suradnje sa članicama Udruge Kamensko IKEA je za dvije nove zaposlenice osigurala radni prostor u robnoj kući, naknadu za rad te pogodnosti poput korištenja besplatnog IKEA autobusa i subvencioniranih obroka



ZAGREB   –  Hrvatska u svojoj je robnoj kući u Rugvici pored Zagreba zaposlila dvije članice Udruge Kamensko, koja okuplja dio nekadašnjih radnica ove uništene tvornice tekstila, a koje će kupcima pružati usluge mjerenja, šivanja i krojenja tekstila – od šivanja i porubljivanja zavjesa, do šivanja navlaka za trosjede, stolice i slično, sve ono što su za robnu kuću dosad radili vanjski servisi.  


U sklopu dugoročne suradnje sa članicama Udruge Kamensko IKEA je za dvije nove zaposlenice osigurala radni prostor u robnoj kući, naknadu za rad te pogodnosti poput korištenja besplatnog IKEA autobusa i subvencioniranih obroka. Ovisno o zahtjevima kupaca i količini posla, najavljuju iz robne kuće, Udruga će po potrebi angažirati i nove zaposlenice za rad.


– Ljerka Čavužić i Nada Novitović godinama su radile u tekstilnoj industriji – kako u Kamenskom tako i u malim privatnim krojačkim radnjama, no sad im je IKEA dala priliku da rade ono što najbolje znaju, i kako bi vlastitim trudom svojoj obitelji mogle osigurati sigurniju budućnost. Nadam se da će i ostale velike tvrtke slijediti njihov primjer te se povezati sa socijalnim poduzetnicima diljem Hrvatske, naglasila je Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko. 




Nekad je u Kamenskom, podsjetila je, radilo preko 420 radnika, kojima je tvrtka ostala dužna mnogobrojne neisplaćene plaće. – Posao su ovdje pronašle dvije naše članice, no nadam se širenju suradnje. Tko može, primjerice, bolje sašiti radne uniforme za zaposlenike robne kuće od nas, i štošta drugo?, kazala je Grozaj, napominjući kako su, međutim, brojne žene iz Kamenskog, zbog agonije kroz koju su u tvornici prošle, potpuno digle ruke od krojačkog posla te radije prihvaćaju poslove čišćenja po kućama, i bilo koji drugi posao, ako ga uopće uspiju pronaći.