Novi sukob u KBC-u

Riječki kirurg prijavljen za seksualno uznemiravanje opet prijavljen, a opomenu pred otkaz dobila – liječnica koja ga je prijavila

Barbara Čalušić

Foto: Ilustracija, Denis Lovrović

Foto: Ilustracija, Denis Lovrović

Javna je tajna da se kirurg koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje nakon podužeg bolovanja prije nekoliko mjeseci ponovo vratio na posao, ovaj put u svojstvu odjelnog liječnika



RIJEKA Riječki kirurg kojeg su za seksualno uznemiravanje prijavile studentica Medicinskog fakulteta u Rijeci, bivša specijalizantica u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i bolničke medicinske sestre, koncem rujna bolničkoj je upravi prijavila još jedna kolegica.


Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječkog kirurga prijavila je njegova kolegica liječnica koja radi na istom odjelu kao i on.


Kirurg o čijem je slučaju prvi pisao naš list početkom godine, ovaj put nije prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja, već kako to kaže njegova kolegica, verbalnog i fizičkog napada na nju. 




Liječnica je za dnevni list kazala da je njezina prijave kolege kirurga za verbalni i fizički napad nadležnim službama i ravnateljstvu, rezultirala opomenom pred otkaz koju je dobila ona, a ne prijavljeni kirurg. Opomenu pred otkaz koju je dobila potpisao je, kako je kazala, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.


Što se zapravo dogodilo na jednom od odjela riječke bolnice pokušali smo doznati u upravi KBC Rijeka iz koje smo dobili tek šturi odgovor bolničke službe za pravne i kadrovske poslove. 


»Sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka podatke o radnicima poslodavac može koristiti isključivo radi reguliranja njihovog radnopravnog statusa. Poslodavac je sukladno odredbama Zakona o radu i internim aktima KBC-a Rijeka postupio po međusobnim pritužbama i prijavama radnika koje navodite, no o tim podatcima i pokrenutim postupcima ne možemo raspravljati u medijima«, poručili su nam u riječkoj bolnici.


Iako je liječniku koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje Medicinski fakultet početkom godine otkazao suradnju, KBC Rijeka to ipak nije učinio.


Tako je javna tajna da se kirurg koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje nakon podužeg bolovanja prije nekoliko mjeseci ponovo vratio na posao, ovaj put u svojstvu odjelnog liječnika.


Prije izbijanja afere kirurg je bio šef odjela na kojem je zamijenio upravo kolegicu koja ga je koncem rujna prijavila upravi za verbalni i fizički napad. Također, koliko je poznato, DORH-ova istraga nakon prijave bivše specijalizantice za seksualno uznemiravanje, zasad nije rezultirala podizanjem optužnice protiv riječkog liječnika. 


Za razliku od uprave riječkog KBC-a, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske, najmnogobrojnijeg sindikata u riječkoj bolnici, Radmila Čahut Jurišić jasno iznosi svoj stav. Prema njezinom tumačenju, ovaj liječnik ne samo da je trebao biti vraćen na posao, nego nije ni smio biti smijenjen s mjesta šefa odjela jer je opomena zbog uznemiravanja medicinske sestre postojala u njegovom dosjeu prije nego što je izabran na šefovsko mjesto, a skandal koji je izbio početkom ove godine zasad nije rezultirao podizanjem optužnice. 


*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 17.10.2017.