Ines Strenja-Linić

Riječka Mostovka: ‘Borit ću se da SDP pobijedi, jao si ga meni ako HDZ ostane na vlasti’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ja sam nakon ovih, nadam se da ste čuli, višekratno ponovljenih osobnih prijetnji, zbilja u situaciji da ću se zbilja potruditi i boriti, bez obzira što neću izići iz Mosta, da SDP pobijedi, jer jao si ga meni i svim mojima ako HDZ ostane na vlasti jer mi je jasno da ću morati otići iz ove zemlje za koju sam se borila, rekla je Ines Strenja-Linić u raspravi o opozivu Milana Kujundžića



ZAGREB Saborska rasprava o prijedlogu opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića završila je u četvrtak nešto poslije ponoći, nakon što je osam sati oporba napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu, a branila ga je parlamentarna većina i sam premijer Andrej Plenković koji je poručio da će Kujundžić ostati ministar u njegovoj vladi.


Davor Vlaović (HSS) upozorio je da zdravstveni sustav nije održiv i jednako dostupan u svim dijelovima Hrvatske. Opstanak takvog sustava, istaknuo je, spašava od kolapsa jedino medicinsko osoblje svojim iznimnim trudom i zalaganjem. Nedopustivim je ocijenio da se štedi čak i na odorama koje osoblje ponekad samo mora kupovati.


U raspravi u kojoj je oporba prozivala ministra zdravstva zbog izostanka reformi, na trenutke je zaiskrilo između Kujundžića i oporbenih zastupnika kojima on nije ostao dužan.


Tko je kukavica, a tko ima porezni dug




Uzvraćajući na kritike bivšeg ministra rada u SDP-ovoj vladi Miranda Mrsića koji ga je nazvao političkom kukavicom, Kujundžić ga je upitao je li mu supruga podmirila porezni dug državi. Mrsić je odgovorio da njegova obitelj državi nije ostala dužna ni kune, a Kujundžiću poručio da ga se premijer Andrej Plenković odrekao u trenutku kada nije prihvatio dodatak kolektivnom ugovoru koji je Kujundžić parafirao.


Mrsić je ustvrdio i da ministar zdravstva zapravo ne uživa Plenkovićevo povjerenje, ali ga je premijer danas u Saboru branio da bi sačuvao stabilnost Vlade uoči izbora.


Kujundžić je ušao u polemiku i s Ankom Mrak Taritaš (Glas) koja ga je okarakterizirala kao osobu koja ne bi mogla voditi ni kućni savjet. Uzvratio joj je kako je bolje da kuće ne spominje, aludirajući na preplaćenost obnove poplavljenih kuća u Gunji u vrijeme njezina ministarskog mandata.


Najveći vitez od Tomislava


HSS-ova Krešu Beljaka Kujundžić je pak pozvao da dođe u Kliničku bolnicu Dubrava, jer mu u Saboru ne smije postavljati dijagnozu i to nakon što mu je Beljak rekao da bi “želio biti najveći vitez još od kralja Tomislava”.


Damjan Vucelić (Živi zid) ustvrdio je da je ministar Kujundžić tihi grobar hrvatskog zdravstva koje zapravo vodi u privatizaciju pa će se moći liječiti samo oni koji budu za to imali novca.


Prethodno, tijekom rasprave, Kujundžiča je branio premijer Plenković poručivši kako on “predano radi na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite” te će ostati ministar u njegovoj Vladi.


Kujundžić o ubojicama, kukavicama i grobarima


Kujundžić je u završnom obraćanju, aludirajući na oporbene kritičare, zahvalio ‘ubojicama, kukavicama, vitezovima, kućnim savjetima i grobarima’, a zatim je ustvrdio da u sabornici nije ostao sam jer da ima ‘apsolutnu podršku i predsjednika stranke i većine u Saboru’. Dometnuo je pritom da za razliku od zastupnika ‘za nijansu više’ od njih poznaje medicinu pa mu nije ni trebala pomoć u raspravi, prenosi Jutarnji.


– Sa mnom su večeras tisuće pacijenata koje sam liječio, tisuće članova obitelji pacijenata kojih više nema, a koje sam liječio, tisuće mojih studenata i specijalizanata, izjavio je ministar, a zatim počeo nabrajati neke od poteza iz svog mandata, posebno ističuči povećanje broja specijalizacija i poboljšanje edukacije liječnika.


U jednom je trenutku najavio da kani angažirati Ministarstvo znanosti da provjeri tko to danas predaje na hrvatskim medicinskim fakultetima, a pritom je spomenuo ‘izmišljene katedre’, ali nije konkretnije pojasnio na što točno misli.


Pohvalio se dovršetkom gradnje bolnice u Puli i početkom gradnje one u Rijeci kao i, kako je ustvrdio, vrlo visokom stopom povučenih EU sredstava.


Ne znaju oni što je to kad netko umire


U trenutku kada se dio zastupnika počeo javljati za replike na njegovo završno izlaganje, Kujundžić im se počeo izravno obraćati.


– Ma što oni znaju o sestrama, niti znaju što to znači biti u bolnici u ponoć, niti znaju što je to kad netko umire, kad duša odlazi, nego samo ovdje znaju u Saboru malo pričati, a pričat ću ja s njima u dolini Neretve na izborima, vidjet ćemo kako će proći na izborima, podižite vi samo tu tablicu, pričat ću ja s vama, dečki, na izborima u devetom mjesecu iduće godine, rekao je.


– To što vi šaljete plačljive poruke sestrama večeras, ma dajte molim vas, dodao je, obraćajući se pritom prisutnim zastupnicima Mosta, pozivajući ih da dođu u Dubrovnik gdje će se u petak potpisati ugovor o gradnji dnevne bolnice u Metkoviću.


Jao si ga meni i mojima ako HDZ ostane na vlasti


Završnu riječ u ime predlagatelja ministrova opoziva uzela je Mostova zastupnica Ines Strenja, koja je odmah na početku najavila političku bitku za SDP-ovu izbornu pobjedu.


– Ja sam nakon ovih, nadam se da ste čuli, višekratno ponovljenih osobnih prijetnji, zbilja u situaciji da ću se zbilja potruditi i boriti, bez obzira što neću izići iz Mosta, da SDP pobijedi, jer jao si ga meni i svim mojima ako HDZ ostane na vlasti jer mi je jasno da ću morati otići iz ove zemlje za koju sam se borila.


O meni mogu suditi moji pacijenti za koje sam se borila 20 godina u riječkom KBC-u, ali mislim da o meni sve govore oni dečki koji hodaju zahvaljujući što sam se ja izložila napadima, bombardiranjima i granatama da bih ih izvukla, pružila im pomoć, izložila sebe. Izvukla sam ih i danas su živi, ustvrdila je između ostalog Strenja.


Oporbeni prijedlog za opozivom ministra zdravstva inicirao je Most uz potporu 32 saborska zastupnika, a o povjerenju Kujundžiću Sabor bi trebao glasovati u petak.