Zmije prijete Slavoncima

Riđovke gmizale bolničkim odjelima i dječjim vrtićem

Marija Mihelić / Glas Slavonije

Valja imati na umu da je riđovka peta zmija u svijetu po otrovnosti, a najotrovnija u Europi, kaže zmijar Darko Karamazan



Pacijentice ispred ginekološke ambulante u osječkom Kliničkom bolničkom centru krajem prošloga tjedna našle su se oči u oči sa zmijom!  Događaj koji se mogao pretvoriti u pravu dramu da nije bilo prisebnosti liječnika dr. Zlatka Topolovca, koji je, i ne znajući o kakvoj je vrsti riječ, odlučio uhvatiti zmiju i uklonio je na siguran način izvan bolničkog kruga. 


»Bio sam u ambulanti i najprije sam čuo galamu ispred vrata te izišao da vidim što se događa. Vidio sam da je mlada zmija u pitanju i kako sam inače ribolovac, nisam se uplašio, već sam je uhvatio i uklonio na siguran način izvan bolničkog okruženja. Odmah zatim došla je ekipa za hospitalne infekcije i nisu našli nikakvo leglo te je ondje odmah obavljena dezinfekcija. Mogu reći da ženama koje su se ondje zatekle nije bilo svejedno«, ispričao je dr. Topolovec, kojem, kao iskusnom ribiču, nije promakla činjenica da je upravo u blizini osječkog KBC-a, točnije na Dravi, dosta opasnih riđovki.


Srećom, zmija koja se zatekla ispred ginekološke ambulante nikoga nije ugrizla. Zamjenik ravnatelja KBC-a dr. Vladimir Borzan potvrdio nam je da će se organizirati pregled područja oko KBC-a kako bi se utvrdilo nije li ondje zalutala još koja zmija. Na Odjel je mogla doći iz bilo kojeg smjera, a da to doista nije rijetkost, potvrdio nam je i Boris Banjan, zapovjednik JPVP Grada Osijeka, koji kaže da to nije prvi slučaj ulaska zmije u bolnički prostor. Pojavile su se tako i na Odjelu za kožne bolesti, nakon čega su vatrogasci ondje pročešljavali prostor nekoliko puta. »Ondje je u dvorištu viđena zmija, no iako smo dolazili nekoliko puta, nismo je uhvatili. U svakom slučaju, valja biti na oprezu jer ni protuotrov, koji se daje u slučaju ugriza, nije bezopasan. Može uzrokovati anafilatički šok, a kako su sad topliji mjeseci, za očekivati je da će ih biti još«, upozorio je Banjan.




Dvije riđovke nedavno su uhvaćene i u slavonskobrodskom dječjem vrtiću. Potvrdio nam je to zmijar Darko Karamazan, osoba ovlaštena za hvatanje zmija, koji kaže da pozivi iz Osijeka nisu rijetkost.


»Zvao me otac četvero djece, koji je pronašao u kući leglo zmija. I ove što su se zavukle u vrtić nimalo nisu bezopasne. Dovoljno govori to da odgojiteljice 15 dana nisu puštale djecu izvan vrtića nakon što sam uhvatio zmije. Inače, valja imati na umu da je riđovka peta zmija u svijetu po otrovnosti, a najotrovnija u Europi«, kaže Karamazan.