'Još jedan pokušaj'

Ricardo Luque o Venezueli: ‘Ma kakav puč, opet su bogataši izveli par oficira na ulicu’

Portal Novilist.hr

Foto Vjekoslav Skledar

Foto Vjekoslav Skledar

 Tamo živi elita, ondje uvijek izbijaju incidenti, a u drugom, zapadnom dijelu, gdje žive šljakeri, radnička klasa odvija se normalan život, ispričao je Ricardo Luque, najpoznatiji Venezuelanac u Hrvatskoj



Najpoznatiji Venezuelanac u Hrvatskoj, glazbenik Ricardo Luque, za Slobodnu Dalmaciju komentirao je događanja u Venezueli, pokušaj puča i ‘Operaciju Sloboda’, kako je najnoviji pokušaj svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura, nazvao čelnik oporbe i samoproglašeni predsjednik Juan Guaido.


– Ma kakav vojni puč! To Twitter piše, pa Facebook… Počela je raditi propaganda, poslije će biti još više toga. O.K., to može biti nešto, ali vojni puč ne. Čuo sam se s nećakinjom, kaže mi je da je to još jedan pokušaj…, ispričao je za Slobodnu Ricardo Luque, pjevač skupine “Cubismo”, povodom dramatičnih događanja na ulicama Caracasa, glavnoga grada njegove domovine Venezuele, koju je napustio u dobi od 22 godine.


S glazbenikom su se čuli u utorak nekoliko puta nakon što je iz Venezuele stigla vijest o vojnom puču, no nije ostavio dojam uznemirenosti. Kuhao je ručak, pratio na televiziji što se događa, a kad je zapucalo, okrenuo je broj nećakinje i bez problema uspostavio vezu s Venezuelom.




– Ona je inače po struci novinarka, radi za vladu i sada je na porodiljnom. Nije preplašena, samo mi je rekla da će se premjestiti u stan u drugom dijelu grada. Za svaki slučaj… Čisto mjera opreza. Želi se zaštititi kako netko u tom ludilu ne bi nešto napravio, jer ima ima i takvih slučajeva. Da nastradaš ni kriv ni dužan samo zato što radiš u nekoj državnoj ustanovi. Smatra da je sve maksimalno napumpano, ispričao je Ricardo Luque.


Neredi su, kaže, izbili u četvrti u kojoj žive bogataši.


– Sve se to događa u istočnom dijelu grada, Altamira se zove, gdje uvijek izbijaju incidenti na glavnom trgu. Tamo živi elita, a u drugom, zapadnom dijelu, gdje žive šljakeri, radnička klasa odvija se normalan život.


Ovaj samoproglašeni predsjednik izveo je tih nekoliko časnika na ulicu. Predsjednik je tamo gdje je, ljudi idu prema njegovoj palači kako bi napravili živi štit, pomno je pratio situaciju pjevač “Cubisma” kojemu je nećakinja ispričala kako je dan uoči jučerašnjih nereda na ulicama Caracasa predosjetila da bi se nešto moglo dogoditi.


– Rekla mi je da je bila u supermarketu i vidjela da su cijene opet podivljale. Recimo, dan prije je sapun koštao 10 kuna, a jučer su tražili 40. To joj je bio znak da se nešto kuha, prenosi Ricardo vijesti s lica mjesta, iz duboko podijeljene najsjevernije zemlje Južne Amerike na rubu građanskog rata.


U glazbenikovu rodnom Maracayu žive članovi njegove obitelji – majka, sestre i brat s kojima svakodnevno komunicira o situaciji u domovini. No, kako su udaljeni od poprišta sukoba, nije zabrinut, piše Slobodna Dalmacija.