Istraživanje Ipsos pulsa

Rezultati novog Cro barometra: HDZ vodeći, s padom popularnosti, HNS i Most polako propadaju

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Smjer kojim Hrvatska ide ispitanici ocjenjuju lošim. Tako misli čak 64 posto građana koje su anketari pitali za mišljenje. Da zemlja ide u dobrom smjeru vjeruje 28 posto ispitanika, dok njih osam posto ne zna što bi odgovorilo.



Hrvatska demokratska zajednica sa 33,6 posto podrške ispitanika i dalje je najpopularnija stranka, iako u srpnju, u odnosu na prethodni mjesec, bilježi pad popularnosti od 1,2 posto.


SDP ostaje druga po jačini stranka u Hrvatskoj, s podrškom 22,4 posto ispitanih u srpnju, što je rast od neznatnih 0,2 posto u odnosu na mjesec lipanj, pokazuju rezultati Crobarometra, rađeni za Novu TV u prvoj polovici tekućeg mjeseca. Istraživanje je radila agencija Ipsos puls.


U isto vrijeme, smjer kojim Hrvatska ide ispitanici ocjenjuju lošim. Tako misli čak 64 posto građana koje su anketari pitali za mišljenje. Da zemlja ide u dobrom smjeru vjeruje 28 posto ispitanika, dok njih osam posto ne zna što bi odgovorilo.




Od listopada je povećan broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru za čak deset posto.


Iako je stranci na vlasti popularnost ponešto pala, po svemu sudeći zbog lošeg komuniciranja u vrijeme požara koji su poharali Dalmaciju, Andrej Plenković ne mora biti zabrinut kad je konkurencija u pitanju. Bernardićev SDP, naime, ustalio se u zaostatku od 11 i više posto za vladajućima.


Treću političku oopciju u Hrvatskoj predstavlja Živi zid s potporom od 7,6 posto ispitanika, što u odnosu na protekli mjesec predstavlja rast od  0,3 posto.


Most Bože Petrova u slobodnom je padu: podrška mu je na 6,2 posto, dok je mjesec dana ranije imao naklonost 7,4 posto ispitanika.


Peta po podršci ispitanika stranka je Milana Bandića, sa 4,7 posto, koja je ispred HSS-a, kojeg poldržava 2,7 posto ispitanih u istraživanju javnog mnijenja.


Nakon smrtonosnog udarca koji mu je zadalo vodstvo stranke HNS danas podržava tek 1,9 posto ispitanih, tek nešto više nego što ih podržava IDS – 1,7 posto.


Slijede HSU i Pametno sa po 1,6 posto podrške ispitanih te na koncu stranka Promijenimo Hrvatsku s 1,2 posto podrške ispitanika. Sve ostale stranke uključene u istraživanje zajedno imaju potporu 3,7 posto ispitanih.


Više od polovice ispitanih, 58 posto, vjeruju da će Plenkovićeva vlada odraditi mandat do krajam, dok 31 posto ispitanika vjeruje da će se vladajuća koalicija raspasti. Ostatak ispitanih ne zna što bi mislio o ovom pitanju.