Istraživanje javnog mnijenja

Rezultati HRejtinga za rujan: SDP se približio HDZ-u za manje od 3 posto

P. N.

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

HDZ-ov rezultat je stabilnih 27,6%. SDP, pak, nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača 



Donosimo prvi dio rezultata HRejtinga za rujan, najopsežnijeg ispitivanja javnog mišljenja provedenog na čak 1400 ispitanika.


Vidjet ćemo kakav je trenutačni rejting političkih stranaka, za koji je maksimalna pogreška +/- 2,95%, a razina pouzdanosti visokih 95%. Ispitivanje je provedeno u svim županijama, u čak 221 naselju.


Kako stranke stoje na početku, kako to volimo reći, vruće političke jeseni?




Prema najnovijem HRejtingu, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50% glasova birača zajedno, javlja HRT.


Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6%. Nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine, SDP, pak, nastavlja rast – ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.


Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6%, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%.


Skupinu stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1%. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto. Nekadašnja treća opcija, koja je na nedavnim europskim izborima dobila i zastupnika u Europskom parlamentu, Živi zid, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te unosne plaće i, kako se u ovom trenutku čini, na putu je da zauzme prilično minornu ulogu na hrvatskoj političkoj sceni.


Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, neodlučnih je birača 11,6%.


 Kada usporedimo rezultate ovog i posljednjeg HRejtinga, koji smo imali u svibnju, što se vidi


Zanimljivi su pokazatelji kad se pogleda malo veći vremenski razmak. I HDZ i SDP imaju razloga za zadovoljstvo. HDZ ima kontinuitet. Stalno su iznad 27%, osciliraju vrlo malo, u odnosu na svibanj rasli su za 0,43%. Međutim, itekako moraju pomno analizirati rast svojih glavnih oporbenih protivnika. SDP ovaj mjesec dobiva 6,75% veću potporu birača nego u svibnju.


I Nezavisna lista Mislava Kolakušića napreduje iz mjeseca u mjesec. Ljeto im je donijelo 2,14% više glasova birača nego u svibnju. Most, HSS i Neovisni za Hrvatsku redom padaju. Most za 1,61%, HSS doduše neznatno, 0,2%.


Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid. U šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao je s 10,59% na samo 2,17%, dakle ukupno malo više od 8%. Zanimljivo je da je SDP rastao upravo otprilike toliko koliko je Živi zid izgubio.


Sutra HRT nastavlja s ovomjesečnim HRejtingom i to, u ovom trenutku najzanimljivijim rezultatima: kako stoje potencijalni predsjednički kandidati.