Utvrđene nepravilnosti

Revizija: MSU plaćao režije restoranu, a zaboravio mu obračunati i zatezne kamate zbog kašnjenja najamnine

Hina

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ / Nl arhiva

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ / Nl arhiva

Dugovi za režijske troškove restorana »Zagrebački plavi« veličine 250 kvadrata i sedamstotinjak kvadrata natkrivene terase, koji su se popeli na oko 155 tisuća kuna, nastali su jer nije podmirivan dogovoreni mjesečni paušal od 3690 kuna, a zanimljiv je i podatak koji je utvrdila Revizija, kako računi za taj ugovoreni paušal uopće nisu ispostavljani



ZAGREB Muzej suvremene umjetnosti (MSU), čiji je vlasnik Grad Zagreb, već pet godina plaća režije restoranu koji posluje u sklopu Muzeja, a »zaboravio« mu je naplatiti i zatezne kamate zbog kašnjenja s plaćanjem zakupnine, tvrdi u svom nalazu Državna revizija.


Dugovi za režijske troškove restorana »Zagrebački plavi« veličine 250 kvadrata i sedamstotinjak kvadrata natkrivene terase, koji su se popeli na oko 155 tisuća kuna, nastali su jer nije podmirivan dogovoreni mjesečni paušal od 3690 kuna, a zanimljiv je i podatak koji je utvrdila Revizija, kako računi za taj ugovoreni paušal uopće nisu ispostavljani.


Nakon provedenog natječaja, Muzej suvremene umjetnosti dao je svoj prostor u zakup, a ugovor o tome je zaključen u svibnju 2011. Prema njegovim odredbama ugovorena mjesečna zakupnina iznosi 13.280 kuna. Kako u u cijenu nisu bili uključeni troškovi struje, grijanja, odvoza smeća i vode, utvrđen je mjesečni paušal od 3690 kuna.




Iako su, prema nalazu revizije, uredno ispostavljani mjesečni računi za zakup na ugovoreni iznos, zakupoprimac ga nije pravodobno plaćao. Tako su u 2013. naplaćena potraživanja za zakup za četiri mjeseca 2012. i za 2013. u iznosu 209.881 kuna, a Revizija je također primijetila i kako zakonske zatezne kamate na zakašnjela plaćanja nisu obračunavane.


Zbog svega toga, ali i zbog niza drugih utvrđenih nepravilnosti, Državni ured za reviziju Muzeju suvremene umjetnosti dao je uvjetno mišljenje za 2013., a revizija je provođena od listopada prošle do ožujka ove godine.


»Već tijekom rada revizije u Muzeju suvremene umjetnosti postupili smo sukladno naputku revizije te je iznos od 154.980 kuna naplaćen u cijelosti. Napominjem da su se za mjesečni najam kafića redovito ispostavljale fakture te da poduzeće u najmu redovito podmiruje svoje obveze«, poručili su kratko, na Hinin upit, iz Muzeja suvremene umjetnosti.


I voditeljica prozvanog restorana Tajana Trojak uvjerava kako su računi podmireni. »To je sve riješeno i podmireno«, kazala je Hini.


O tome, tvrdi, postoje ugovori kojima su sve sporne stavke riješene, no detalje nije željela iznositi. »To su stvari između Zagrebačkih plavih i Muzeja suvremene umjetnosti«, kratko je poručila Trojak.