Neobična sudska presuda može imati velike posljedice

Retroaktivna isplata regresa: Slučaj Jove Vukše državu tjera na prosjački štap?

Dražen Ciglenečki

Sutkinja Tatjana Radaković Bašić presudila je retroaktivnu isplatu regresa za godišnji odmor bivšem zamjeniku načelnika Općine Donji Lapac zaključivši da se na dužnosnike primjenjuje ZOR, a ne posebni Zakon o obvezama i pravima dužnosnika. Ako presuda postane pravomoćna mogli bi i drugi dužnosnici tražiti isplatu



ZAGREB » Hrvatski suci ne prestaju iznenađivati javnost svojim nezakonitim ili u najmanuju ruku neobičnim odlukama. Zadnja u nizu takvih presuda je gospićke sutkinje Tatjane Radaković Bašić, prema kojoj se i na lokalne dužnosnike u profesionalnom odnosu također primjenjuje Zakon o radu, te da stoga i oni imaju pravo na novčanu naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. U slučaju da ta presuda donijeta 30. travnja, temeljem tužbe Jove Vukše, bivšeg zamjenika načelnika općine Donji Lapac, postane pravomoćna, izazvat će to dalekosežne, gotovo revolucionarne posljedice. Značilo bi to da svi dužnosnici, od članova Vlade i saborskih zastupnika do onih s lokalne razine, mogu tražiti naknade za neiskorištene godišnje odmore, za što nemaju pokriće u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.


Dužnosnici, naime, formalno i ne idu na godišnji odmor, članovi Vlade, primjerice, tijekom ljeta ne dolaze na posao dva do tri tjedna i nemaju pravo na regres. Ako bi, pak, Vukši općina Donji Lapac i pravomoćno morala isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, moglo bi se zaključiti da za državne dužnosnike općenito vrijedi Zakon o radu, pa slijedom toga imaju pravo na sve dodatke na plaću, poput regresa za godišnji odmor. Premda Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika nedvosmisleno propisuje da oni mogu primati samo plaću, kao i naknade određenih materijalnih troškova, za odvojeni život, službena putovanja i prehranu.


 Kako god, Vukši je u svibnju 2013., zbog tijesnog izbornog poraza, prestao mandat, a kako je bio profesionalni zamjenik načelnika imao je još pola godine pravo na svoju plaću. To ga nije zadovoljilo nego je tužio općinu da mu nije isplatila naknadu za 29 dana godišnjeg odmora koji nije koristio 2012., ali i za 16 dana godišnjeg u 2013.




Vukša je, dakle, zahtijevao da mu Donji Lapac plati i za razmjerni dio godišnjeg koji nije iskoristio u vrijeme dok je do 29. studenog 2013. šest mjeseci dobivao plaću kao bivši dužnosnik. Sutkinja Tatjana Radaković Bašić uvažila je njegovu tužbu i naložila općini da mu za 2012., zajedno s kamatama, isplati 8.199 kuna, a za prošlu godinu još 4.523 kune. Novi općinski načelnik Ilija Obradović zastupao je u postupku stav da se na Vukšu ne može primjenjivati Zakon o radu, ali sutkinja je imala suprotno mišljenje.


Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Novoga lista od utorka 13. svibnja 2014.