Dobna granica za mirovinu

Referendumska inicijativa »67 je previše« prva čije će se financiranje nadzirati DIP

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Trošak aktivnosti ne smije prijeći osam milijuna kuna, organizacijskom odboru inicijative fizička osoba smije donirati najviše 30 tisuća kuna, pravna 200 tisuća kuna



ZAGREB Sindikalna inicijativa »67 je previše«, kojom bi se dobna granica za odlazak u mirovinu vratila na 65 godina, prva je referendumska inicijativa financiranje čijih aktivnosti će nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Financiranje referendumske aktivnosti ranije nije bilo uređeno, po prvi put to je učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je na snagu stupio koncem ožujka, a koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.


U predmetnoj referendumskoj inicijativi, trošak aktivnosti ne smije prijeći osam milijuna kuna, organizacijskom odboru inicijative fizička osoba smije donirati najviše 30 tisuća kuna, pravna 200 tisuća kuna.




Organizacijski odbor može, naime, referendumske aktivnosti financirati iz vlastitih sredstava i iz donacija, vlastita sredstva koja njegovi članovi namjeravaju utrošiti moraju biti uplaćena na poseban račun, a isključivo na taj račun mogu se prikupljati i novčane donacije.


Za donacije u obliku proizvoda ili usluga fizičke i pravne osobe dužne su izdati potvrdu s naznakom njihove tržišne vrijednosti.


Nužna je izjava donatora


Kao i kod donacija za izbore, donatori su dužni organizacijskom odboru dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima, a za donacije veće od pet tisuća kuna davatelj i primatelj moraju zaključiti ugovor.


Donacije vrijednije od tog iznosa, za koje ne postoji ugovor, predstavnik organizacijskog odbora dužan je prijaviti DIP-u te uplatiti u državni proračun najkasnije u roku od 15 dana od dana primljene uplate.


Donacije za financiranje referendumske aktivnosti mogu se prikupljati od dana otvaranja posebnog računa do isteka roka za prikupljanje potpisa birača, u slučaju sindikalne inicijative »67 je previše« do 11. svibnja.


U roku od 15 dana od isteka tog roka, predstavnik organizacijskog odbora referendumske inicijative dužan je DIP-u dostaviti izvješća o primljenim donacijama, o troškovima (rashodima) poduzetih aktivnosti i o iznosu cijene i ostvarenog popusta za medijsko oglašavanje.


Odbor izvješća dostavlja tako da ih unese u informacijski sustav za nadzor financiranja, zapravo računalni program putem kojega se nadležnim tijelima dostavljaju financijska izvješća i podaci te objavljuju na jednom mjestu, DIP-ovim mrežnim stranicama.


Radionica o unosu podataka


DIP će u četvrtak, 2. svibnja, organizirati radionicu na kojoj će se predstavnica Organizacijskog odbora referndumske inicijative upoznati sa informacijskim sustavom i načinom na koji se u njega unose svi propisani podatci, najavio je DIP.


Takvu vrstu radionice DIP je organizirao i za sudionike izbora za Europski parlament, s obzirom da se radi o prvim izborima na koje se primjenjuje novi Zakon koji je propisao novi način dostave svih financijskih izvještaja unosom u informatički sustav za nadzor financiranja.


Sva izvješća u području nadzora financiranja referendumske aktivnosti, dostava kojih je izvršena unosom u informacijski sustav, biti će objavljena na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, poručuje Povjerenstvo.


Sindikalna inicijativa »67 je previše» prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.


Da bi se referendum raspisao treba prikupiti oko 385.000 potpisa.


Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti.