Osveta

Razočarani Bujanec sprema knjigu pikanterija o predsjednici: ‘Nisam obavezan čuvati nikakve tajne’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Velimir Bujanec, predsjedničin gorljivi podupiratelj u četiri godine njezinog mandata, počeo otkrivati neke stvari koje Kolindu Grabar-Kitarović prikazuju u nimalo lijepom svjetlu



ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i javno je, što je bilo začuđujuće, kritizirala Joška Para u vrijeme dok je on bio hrvatski veleposlanik u Washingtonu. Svoj put u SAD početkom 2017. opravdala je nuždom da, u razdoblju prijenosa vlasti s Baracka Obame na Donalda Trumpa, netko iz Hrvatske bude tamo prisutan i »odradi posao«, s obzirom da se Paro nalazio na odmoru u Bruxellesu.


No, danas znamo da je Kolinda Grabar-Kitarović, što je zaista nesvakidašnje, koristila i neslužbene kanale kako bi još gore diskreditirala Para, diplomata države u kojoj je ona predsjednica Republike. Možemo to zahvaliti iznenadnom zaokretu u njezinoj politici, koji je doveo do toga da je razočarani Velimir Bujanec, predsjedničin gorljivi podupiratelj u četiri godine njezinog mandata, počeo otkrivati neke stvari koje Kolindu Grabar-Kitarović prikazuju u nimalo lijepom svjetlu.


Večera poslije »Bujice« 


Tako je Bujanec proteklih dana na Facebooku, a kasnije i u izjavama za Jutarnji list, opisao nevjerojatnu večeru s predsjednicom u zagrebačkom restoranu »Bota Šare«, 22. svibnja 2017., na kojoj je upravo Paro bio jedna od glavnih tema razgovora. Nakon kafića slastičarnice »Torte i to«, u kojem je visoki dužnosnik SOA-e uvjeravao Matu Radeljića da mu je bolje da šuti nakon što bude razriješen s dužnosti predsjedničinog savjetnika za unutarnju politiku, ovo je drugi ugostiteljski objekt u kojem se dogodilo nešto što će Kolindu Grabar-Kitarović pratiti tijekom cijele izborne godine.




Bujanec, dakle, tvrdi, a s Pantovčaka ga ne demantiraju, da je, poslije završetka emisije »Bujica« u kojoj se žestoko napadalo premijera Andreja Plenkovića, pozvao na večeru i predsjednicu i da mu je ona tada rekla da je Paro »uzeo proviziju prilikom prodaje svake od zgrada hrvatskih veleposlanstava u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u«. Stoga ga je zamolila da se »medijski malo pozabavi time«, što je Bujanec i učinio tako što je nazvao glavnu urednicu jednog internetskog portala na kojem je potom objavljen tekst s podacima o navodnim Parovim korupcijskim sklonostima, što mu ih je dala Kolinda Grabar-Kitarović. Kasnije je još, prema vlastitom priznanju, i sam u svojoj emisiji obradio Para.


Vjerodajnice za Belgiju 


Bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u je Državnom odvjetništvu prijavio Damir Sabljak, djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, tereteći ga za određene financijske nezakonitosti u radu dok je bio u Washingtonu. DORH je odbacio tu prijavu i predsjednica je Paru nedavno predala vjerodajnice za Belgiju, što je Bujanca isprovociralo da javnost upozna s onim što mu je Kolinda Grabar-Kitarović o njemu nekad pričala.


SDP-ovac Joško Klisović, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, reagirao je i kad je predsjednica Republike javno omalovažavala Para. Ocijenio je tada da je to »nečuveno u diplomatskoj praksi« te da nije čuo da ijedan drugi šef države radi ovakve stvari. I sada je Klisović konsterniran.


– Država nam se urušava, politikantstvo se ustalilo na najvišoj razini. Kako bi promovirala neke svoje interese, predsjednica se služi i alatima koje joj Ustav ne propisuje. Paro je trebao zastupati Hrvatsku u Americi, ali naravno da to nije mogao u okolnostima kad mu je predsjednica Republike uskratila povjerenje i čak ga diskreditirala. Bio je kao riba na suhom. A sada se ona složila da Paro predstavlja našu zemlju u Belgiji, toliko o njezinoj vjerodostojnosti, rekao nam je jučer Klisović. On ističe i ponašanje premijera Plenkovića, kojim svojim autoritetom pokriva sve što je posljednjih dana isplivalo o neuobičajenim aktivnostima Kolinde Grabar-Kitarović.


– Plenkoviću je sve to bez veze, apelira da se ne dramatizira i tako dalje, upozorava Klisović.


Knjiga o predsjednici »puna pikanterija« 


U novinarskim kuluarima priča se da Velimir Bujanec priprema knjigu o svojoj intenzivnoj komunikaciji s predsjednicom Republike navodno »punu pikanterija« i da bi ona trebala izaći u lipnju. Bujanec nam jučer to nije htio ni potvrditi ni demantirati. Nije precizirao niti je li u još nekim slučajevima medijski obrađivao teme koje mu je sugerirala Kolinda Grabar-Kitarović.


– Ne bih išao u detalje. U slučaju Joška Para opravdano sam reagirao na licemjerje predsjednice Republike i činjenicu da je za veleposlanika imenovala čovjeka kojeg je u razgovorima sa mnom označavala kao korumpiranog. Zna se da sam je podržavao u predizbornoj kampanji i tijekom mandata medijski joj držao stranu. Ali, kao novinar neću šutjeti kad god primijetim nelogičnosti u predsjedničinim potezima. Nisam obavezan čuvati nikakve tajne, rekao nam je Bujanec.