Rujanski izbori

Različite izborne taktike: SDP i HNS bez lokalnih čelnika na listama u osmoj izbornoj jedinici

Tihana Tomičić

Predizborni skup SDP-a prošle godine / Snimio Roni BRMALJ

Predizborni skup SDP-a prošle godine / Snimio Roni BRMALJ

Na listi nema šefova županijskih i gradskih organizacija iz 8. jedinice, a zanimljivo je i da nema predstavnika ogranaka mladeži što je bio čest način ulaska mladih snaga u ozbiljne političke vode     



I dok su na listama IDS-a i PGS-a ili HDZ-a u 8. izbornoj jedinici za ove izbore redom posloženi stranački predsjednici i najviši stranački dužnosnici, od Borisa Miletića i njegovih prvih suradnika, preko Darija Vasilića do Olega Butkovića, s listom Narodne koalicije nije tako. Stranački predsjednici odlučili su se za drugačiji princip, sa izuzetkom predsjednika HSU-a Silvana Hrelje koji je treći na listi u 8. jedinici. Sve ostale kandidature ne poklapaju se s formalnom stranačkom nomenklaturom u Primorsko-goranskoj županiji.


Mala analiza pokazuje da, dapače, na toj listi nema niti jednog visokog lokalnog stranačkog dužnosnika SDP-a i HNS-a. Naravno, neki od njih svojevoljno nisu na toj listi, poput šefa riječkog SDP-a Vojka Obersnela koji nikad ni nije bio na listama za Sabor, neki su poput Zlatka Komadine u takvoj situaciji da im to ovoga puta nije bilo ni ponuđeno, a predsjednik primorsko-goranskog HNS-a i podžupan Marko Boras Mandić nikada nije ni krio da na toj listi želi biti, ali je ostao bez podrške vrha svoje stranke.


»Dupla« lista


Redom, kad je SDP kao vodeća stranka koalicije u pitanju, na listi nije nitko od županijskih čelnika: ni predsjednik ŽO i župan Zlatko Komadina, ali ni nitko od njegovih potpredsjednika – Željko Lambaša, Loris Rak, Erik Fabijanić koji je ujedno i predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a, kao ni podžupanica iz redova SDP-a Marina Medarić. Doduše, treba napomenuti kako je SDP najavio da nitko od njegovih župana neće biti na listi zbog nespojivosti funkcija.




Na listi nije ni predsjednik gradske organizacije Vojko Obersnel, ali ni njegovi potpredsjednici Marko Filipović (koji je i zamjenik gradonačelnika) i Walter Volk, koji je prošle godine bio na zadnjem mjestu, a sada je ispao s popisa, mada je i tajnik riječkog SDP-a. Na listi nije ni, primjerice, predsjednik primorsko-goranskog Foruma mladih SDP-a Vuk Prica, što je funkcija s koje su ranije često na liste ulazili predstavnici mlađe garde u SDP-u.


Slično je i s HNS-om – županijski predsjednik i podžupan Marko Boras Mandić nije na listi, kao ni potpredsjednici Tatjana Smeraldo i Đanino Sučić, koji je i potpredsjednik Županijske skupštine PGŽ-a, a ni Miroslav Matešić, koji je zamjenik gradonačelnika Rijeke iz redova HNS-a. Nema ni predsjednika gradskog HNS-a Jurja Bukše, a također, na listi nije ni predstavnica mladih HNS-a PGŽ Adriana Mužedka.


Praktički, da se poštovala stranačka hijerarhija u SDP-u i HNS-u u Primorsko-goranskoj županiji, ovaj popis imena mogao bi činiti cijelu listu – 14 imena. Naravno, stranke i stranački predsjednici su imali svoje kriterije koji također imaju rezona – primjerice, listu vode dva člana nacionalnog Predsjedništva SDP-a, Željko Jovanović i Peđa Grbin, tu je i predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković, također Ana Komparić-Devčić je predsjednica kluba vijećnika u Gradskom vijeću Rijeke, ima i predstavnika lokalnih vlasti poput Mirele Ahmetović iz Omišlja, a Nada Turina-Đurić godinama je vodila HNS u PGŽ-u te je bila čelnica regionalnog HNS-a itd.


Pouzdanost ključ


No, činjenica je da su u drugim strankama liste u najvećoj mjeri gradili na imenima svojih lokalnih i županijskih čelnika, a da u SDP-u i HNS-u nije bilo tako. Primjerice, na listi na kraju nije završio ni bivši obnašatelj dužnosti župana i predsjednik Županijske gospodarske komore Vidoje Vujić, koji je javno rekao da bi rado bio kandidat za Sabor na kraju svoje političke karijere itd.


Bi li liste uz najjača lokalna politička imena bile jače, bi li preferencijalni glasovi za njih donijeli ukupno bolji rezultat za Narodnu koaliciju, to se sada može samo nagađati, ali činjenica je da osvjedočeno uspješnih dužnosnika, koji na lokalnim neposrednim izborima dobivaju izravno glasove birača, ovoga puta nema. HNS, doduše, i ima samo dva mjesta u 8. jedinici od 14, a SDP je nedavno prošao svoju tešku unutarstranačku kampanju koja je najviše bila polarizirana upravo u Rijeci i PGŽ-u, odakle je dolazio Milanovićev protukandidat Komadina, pa se vrh stranke sada oslonio na sebi najpouzdanije ljude, što također ima rezona. »U situaciji kad će se u Saboru opet brojiti svaki mandat za sastav vlade, logično je da vrh stranke želi samo najpouzdanije ljude«, objašnjavaju s Iblera.