Napali Miljavca

Razdor među braniteljima oko dionica HEP-a, Đakić priopćenje generala smatra – uvredljivim

Dražen Ciglenečki

arhiva NL

arhiva NL

To je priopćenje zaista grubo i za nas uvredljivo. Nazvao sam šefa HGZ-a Pavu Miljavca i rekao sam mu: Generale, mogli ste nas nazvati prije nego što ste objavili to priopćenje, jer ne znate što je Fond hrvatskih branitelja



Mogućnost prodaje dijela HEP-a nije samo poremetila odnose između HDZ-a i Mosta, nego je i unijela razdor unutar braniteljske populacije. Hrvatski generalski zbor (HGZ) neuobičajeno je žestoko napao zahtjeve lidera pojedinih braniteljskih udruga da Vlada Andreja Plenkovića sedam posto dionica HEP-a, ako dođe do privatizacije, prenese u Fond hrvatskih branitelja. Ton priopćenja HGZ-a takav je kao da se generali obraćaju neprijateljima hrvatske države. Ističu da su zgroženi viješću da su čelni ljudi nekih braniteljskih udruga zatražili sedam posto HEP-a i ocjenjuju da je to »u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata«. »Takva potraživanja smatramo podvaljivačkim i nerealnim što očigledno, između ostaloga, imaju cilj stvoriti jaz, pomutnju i neslogu unutar braniteljske populacije, s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širokim slojevima hrvatskoga naroda«, poručuju umirovljeni hrvatski generali u priopćenju koje potpsuje predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, general zbora.


U kontekstu borbe i ciljeva Domovinskog rata zanimljivo je da se HGZ ne protivi prodaji 25 posto minus jedne dionice HEP-a. Tek apeliraju da se »mudro i oprezno postupa s energetskim potencijalima i nacionalnim bogatstvima Republike Hrvatske«. Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić nije jučer krio razočaranje ovim priopćenjem.


– To je priopćenje zaista grubo i za nas uvredljivo. Nazvao sam šefa HGZ-a Pavu Miljavca i rekao sam mu: Generale, mogli ste nas nazvati prije nego što ste objavili to priopćenje, jer ne znate što je Fond hrvatskih branitelja. Nažalost, njima doista nije poznato da postoji taj Fond, iz kojeg je dosad stipendirano 70 tisuća djece, a 30 tisuća ih je dobilo pomoć preko Zaklade hrvatskih branitelja koja se finacira iz Fonda. To bi bilo nemoguće da vlasti ne pune Fond, on bi se ugasio. Dok Fond postoji, mora funkcionirati – naglašava Đakić.




Ponovio je da branitelji prvo očekuju da Vlada prebaci u Fond sedam posto dionica Croatije osiguranja, što prilikom privatizacije te firme tadašnji ministar Slavko Linić nije htio učiniti.


– Što se tiče dionica HEP-a, ako nam se kaže da su branitelji dobili sedam posto dionica Ine, koje smo prodali MOL-u, i da sada ne možemo dobiti dionice HEP-a, koje se prodaju da bi se otkupilo MOL-ove dionice, mi to možemo prihvatiti. Ali, onda se treba pronaći drugi modalitet punjenja Fonda – upozorava Đakić.