Eurostat

Rast potrošačkih cijena u EU u rujnu dodatno ubrzao; Hrvatska prati trend

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u rujnu je na razini 28-članog EU blago uvećana, na 1,8 posto, s 1,7 posto u prethodnom mjesecu, objavio je europski ured za statistiku



LUXEMBOURG/ZAGREB Rast potrošačkih cijena na razini Europske unije (EU) u rujnu je ubrzao na godišnjoj i mjesečnoj razini, a slična kretanja zabilježila je i Hrvatska, pokazalo je u utorak najnovije izvješće Eurostata.


Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u rujnu je na razini 28-članog EU blago uvećana, na 1,8 posto, s 1,7 posto u prethodnom mjesecu, objavio je europski ured za statistiku.


Godišnja stopa inflacije u eurozoni 1,5 posto


U eurozoni se pak zadržala na 1,5 posto, u skladu s prvom procjenom Eurostata objavljenom krajem rujna.




U istom mjesecu godinu dana ranije godišnja inflacija u EU i eurozoni iznosila je 0,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.


U usporedbi s prethodnim mjesecom, godišnja stopa inflacije u rujnu je porasla u 11 zemalja članica, u sedam ih je ostala nepromijenjena, a smanjena je u devet zemalja, objavio je statitistički ured. U izvješću napominju da nisu bili dostupni samo podaci za Veliku Britaniju.


Najniže godišnje stope inflacije zabilježili su Cipar, od 0,1 posto, Irska, od 0,2 posto, te Finska od 0,8 posto. Najviše godišnje stope inflacije ponovo su zabilježile tri baltičke zemlje – Litva, od 4,6 posto, Estonija, od 3,9 posto, i Latvija, od 3,0 posto.


U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u rujnu prema istom mjesecu prošle godine bile uvećane za 1,6 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U rujnu prošle godine zabilježen je pad potrošačkih cijena od 0,7 posto na godišnjoj razini.


Blago ubrzao rast cijena na mjesečnoj razini


U odnosu na mjesec ranije, potrošačke su cijene na razini EU-a u rujnu porasle za 0,4 posto, čime je tempo njihova rasta udvostručen u odnosu na kolovoz.


U istom su postotku u rujnu porasle i u eurozoni, blago ubrzavši u odnosu na kolovoz kada su uvećane 0,3 posto.


Najizrazitiji rast cijena na mjesečnoj je razini zabilježen u Italiji, za 1,8 posto, u Austriji, za 1,4 posto, u Grčkoj za 1,2 posto te u Portugalu, za 1,0 posto.


Najviše su pak pale potrošačke cijene na Malti i na Cipru, za 0,9 odnosno 0,8 posto, te u Irskoj i Belgiji, za 0,6 odnosno 0,5 posto.


U Hrvatskoj su u rujnu 2017. potrošačke cijene na mjesečnoj razini uvećane 0,3 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.