Predsjednica na ITV-u

Ranojutarnje gostovanje Kolinde Grabar Kitarović: Bila sam vrlo tužna, svaki prekid je težak

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Moramo demonstrirati i našu ženstvenost, jer ona nipošto nije slabost, ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović. Svi se, ustvrdila je hrvatska predsjednica, razlikujemo, a postoje neki momenti u našim karijerama kad nam nije dozvoljeno pokazati emocije..."



Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je jutros putem video linka u emisiji Dobro jutro Britanijo, britanske televizije ITV, koja se emitira od šest sati ujutro i traje dva i pol sata. Ugostile su je voditeljice Kate Garraway i Ranvir Singh, a teme gostovanja bile su britanski Brexit, odnosi Hrvatske i Velike Britanije te pozicija žena u politici.


Domaćice je, dakako, najviše zanimalo kako hrvatska predsjednica doživljava tekuće pregovore o Brexitu.


– O Brexitu govorimo puno. Nevezano uz pregovore Europske unije i Velike Britanije, koji, na žalost, u ovom trenutku ne idu glatko, ono što Hrvatska želi jesu izvrsni odnosi s vašom zemljom. Bilo je sjajno iskustvo razgovarati s njezinim veličanstvom Kraljicom, koja ne može razgovarati o političkim pitanjima, ali zato smo razgovarali o prijateljstvu naših naroda, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.




Također, spomenula je i svoj susret s britanskom premijerkom Teresom May, s kojom joj je, istaknula je, bilo zadovoljstvo razgovarati, jer prema toj ženi gaji veliki respekt.


– Razgovarali smo o načinu na koji ćemo zbližiti svoje države nakon Brexita. Osobno se zalažem za takozvani meki Brexit, jer bi voljela da Europska unija i Velika Britanija ostanu što bliskije, rekla je Grabar Kitarović.


Na pitanje kako se osjećala nakon što je čula rezultate britanskog referenduma, hrvatska predsjednica je odgovorila: “Moram reći da sam bila vrlo tužna zbog toga. Međutim, poštujemo vašu odluku. Niti jedan prekid u životu nije lagan, kao što znamo iz osobnih odnosa, pa tako neće biti lagan ni ovaj, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.


Međutim, predsjednica je istaknula kako se nada da Brexit ne znači i konačan razlaz, odnosno da će se Europska unija i Velika Britanija jednog dana ponovo udružiti.


– Gledajući u budućost, na neki način mi se potajno da ćete nam se vratiti, istaknula je hrvatska predsjednica.


Kolinda Grabar Kitarović za ITV je, također, odgovarala na pitanja o pritisku medija s kojim se žene susreću u politici; o pritiscima koje je iskusila na vlastitoj koži i načinu na koji se s pritiscima nosi.


– Smeta mi to, ali vremenom sam se navikla. Ne volim se fokusirati na to, a pri izboru kolega uvijek ću suditi po njihovoj radnoj etici, a ne po njihovo spolu. Želim zajedno s muškim kolegama, kao i sa kolegicama te s medijima raditi na suštini, a ne na formi. Ne sudimo ljude po njihovom spolu i ne dajmo da nas to razdvaja, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.


Također, hrvatska predsjednica ustvrdila je kako osobno vjeruje da je važno pokazati da žene mogu biti odlične liderice.


– Pritom moramo demonstrirati i našu ženstvenost, jer ona nipošto nije slabost, ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović. Svi se, ustvrdila je hrvatska predsjednica, razlikujemo, a postoje neki momenti u našim karijerama kad nam nije dozvoljeno pokazati emocije, jer je tako zacrtano protokolom. Međutim, smatram da protokol moramo modernizirati, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.