Prerano su poveselili?

Ranije referendumske inicijative pri provjeri potpisa gubile su 10 posto. Ako i ovaj puta bude tako, “Narod odlučuje” pada

Dražen Ciglenečki

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Da su i u građanskoj inicijativi svjesni mogućeg problema s provjerom potpisa pokazuje i informacija da će kopirati sve potpise i tražiti od Ministarstva uprave da im objasni koji točno potpisi i zbog čega nisu pravovaljani



ZAGREB Predsjednica se ipak malo zaletjela. U svojoj nedjeljnoj izjavi o referendumskoj inicijativi o promjeni izbornih pravila, Kolinda Grabar-Kitarović je poručila sljedeće:


»Kao što ste vidjeli, skupio se dovoljan broj potpisa«.


Te dodala kako »volju naroda treba poštovati« i kako »ovaj referendum šalje poruku građana i naroda da su nezadovoljni političkim strukturama«.




»Volja naroda«, međutim, lako je moguće – nije izražena u dovoljnom broju potpisa da se referendum ipak održi.


Naizgled dosta


Priča o referendumu o Istanbulskoj konvenciji je pomalo već ad acta – nedostaje im nekoliko tisuća potpisa do nužnih deset posto od ukupnog broja birača.


»Narod odlučuje«, koji želi izmijeniti izborna pravila i ukinuti pravo zastupnika manjina da glasaju o Vladi i proračunu, prijavio je međutim prošlog tjedna da su za prvo pitanje skupili 397.024, a za drugo 390.189 potpisa. Naizgled se doista, kako bi rekla predsjednica, »skupio dovoljan broj potpisa«, jer granica od deset posto iznosi 374.740.



Referendum o Zakonu o radu, 2010.


– predan 813.061 potpis


– potvrđeno 717.149


Referendum o ustavnoj definiciji obitelji, 2013.


– predano 749.316


– potvrđeno 683.948


Referendum o ćirilici, 2013.


– predano više od 680.000


– potvrđeno 576.388


Referendum o outsourcingu, 2014.


– predano 612.017


– potvrđeno 547.866


Referendum o monetizaciji autocesta, 2014.


– predano 530.853


– potvrđeno 498.545 potpisa



No, to je samo naizgled.


Naime, nakon što potpisi budu predani Hrvatskom saboru, Vlada će naložiti Ministarstvu uprave da ih provjeri. A tu bi, obzirom na iskustva sa dosadašnjih pet provjera referendumskih potpisa moglo doista biti svega.


Naime, od ukupno prikupljenih 3.385.202 potpisa za referendume o Zakonu o radu, definiciji obitelji, ćirilici, outsourcingu u javnim službama i monetizaciji autocesta kao vjerodstojno je priznato oko 362 tisuće manje od donesenih potpisa. To je za 10,67 posto manje u prosjeku od broja prijavljenih potpisa.


Ustavni sud, podsjetimo, na osnovu brojke verificiranih potpisa odlučuje je li prijeđena granica od deset posto potpisa, a ako bi od broja koji ima »Narod odlučuje« skinuli prosječnih desetak posto, jasno je da se referendum ne bi mogao održati, jer bi brojka bila za kojih sedamnaestak (prvo pitanje), odnosno 23 tisuće manja od nužnih 374.740 potpisa. Stoga je ocjena o tome da se »skupio dovoljan broj potpisa« koju je ovog vikenda ponavljala predsjednica Republike debelo preuranjen zaključak.


Kopiranje lista


Dosad nije bilo ovoliko politički osjetljive verifikacije potpisa – ili je broj predan bio daleko iznad nužnih deset posto, pa eliminacija nekoliko desetaka ili čak stotinu tisuća potpisa (referendumska inicijativa o ćirilici) nije bila ključna, ili je broj predanih potpisa bio niži od deset posto (kod prvog pokušaja udruge »U ime obitelji« da promijeni izborna pravila, prije pet godina).


Svjesni su toga i u Ministarstvu uprave iz kojeg se prošlog tjedna moglo neslužbeno čuti da ovaj put neće provjeravati tek dio, nego sve predane potpise. Ali, svjesni su toga i u stožeru građanske inicijative »Narod odlučuje« iz koje, kako doznajemo, planiraju kopirati sve potpisne liste i od Ministarstva uprave tražiti da im lociraju svaki pojedinačni sporni potpis, kako bi napravili neku vrstu verifikacije verifikacijskog postupka ministarstva.


Podsjetimo, »Narod odlučuje« je najavio da će potpise za dva referendumska pitanja Saboru predati 13. lipnja, iako je samo prikupljanje potpisa završeno 27. svibnja.


Referendume znali tražiti i maloljetnici, ali i – umrli


Čega se sve može naći na potpisnim listama za referendumske inicijative može se vidjeti iz izvješća Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o raspisivanju referenduma o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o radu iz 2010. godine. Provjeru potpisa tad su radili MUP i Ministarstvo uprave i između ostalog utvrdili da je skoro 61 tisuću potpisa bilo s pogrešnim matičnim brojem građana, inicijativu su potpisale 224 osobe lišene poslovne sposobnosti, 810 maloljetnika, višestruko upisanih birača bilo je preko 14 tisuća, nečitko ime ili prezime je zapisalo njih 9.482…


Uz ostale, inicijativu za taj referendum je potpisao i 171 stranac, te 56 osoba za koje je utvrđeno da su prije početka roka utvrđenog za potpisivanje – umrle.