Reakcija na tvrdnje Ivice Markovića

Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske opovrgava da je u Hrvatskoj oštećeno 100.000 građana

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Raiffeisen bankarska grupacije Štajerske opovrgnula je u četvrtak tvrdnje Ivice Markovića iz inicijative Oštećenici RBA kako je u Hrvatskoj oštećeno 100.000 građana, navodeći da je hrvatskim građanima u Austriji odobreno ukupno 3000 kredita, čija se vrijednost procjenjuje na 260 milijuna eura.


“Brojke od 100.000 oštećenih, navedene u medijima, nemaju temelja u stvarnim činjenicama. Nažalost, unatoč svim nastojanjima da se situaciju riješi na najbolji mogući način za sve uključene strane, određene skupine ljudi predvođene pojedincima s privatnim interesom u javnost konstantno iznose netočne i neprovjerene informacije i brojke, čime unose dodatan nemir i dovode građane u zabludu”, stoji u priopćenju grupacije.Članice Raiffeisen bankarske grupacije poručuju kako su krediti bili, kao što su i danas, znatno povoljniji od onih koji su tada bili na hrvatskom bankarskom tržištu. Dok je tadašnja prosječna ugovorena kamata u Hrvatskoj iznosila do 10 posto sa zateznom kamatom oko 15 posto, Raiffeisen grupacija je hrvatskim građanima odobravala kredite uz ugovorene promjenljive kamate oko 8 posto i zateznu kamatu od 5 posto, uz znatno povoljniji obračun kakav tek odnedavno nude hrvatske banke.“Sada se kamata spustila na 3-5 posto, dok je u Hrvatskoj između 5 i 8 posto”, priopćili su. Dodaju kako se u slučaju višegodišnjeg nepodmirivanja redovitih mjesečnih obaveza, građanima uslijed obračuna zateznih kamata u skladu s austrijskim zakonima dug mogao značajno povećati.“Riječ je o austrijskim kreditima hrvatskim građanima, primjenjuje se austrijski zakon i obračun zateznih kamata jednak kao i za austrijske građane, kojima neplaćanje predstavlja iznimku a ne pravilo”, kaže se u priopćenju.


Grupacija navodi da se s početkom ekonomske krize manji dio korisnika kredita, koji više nije mogao ispunjavati financijske obaveze, odlučio na tužbe radi utvrđivanja ništetnosti ugovora o kreditu kako bi odgodili plaćanje dospjelih dugovanja, dodajući da dosadašnja praksa pokazuje kako je većina presuda išla u korist banke.


“Korisnici se zbog tih postupaka suočavaju s neizvjesnošću oko ishoda parnice te njezinom dugotrajnošću. U slučaju neuspjeha bit će obavezni platiti i troškove postupka, dok kamate iz ugovora o kreditu i dalje teku, a bez obzira na ishod parnica radi utvrđivanja ništetnosti, isplaćeni iznos kredita morat će se vratiti banci u bilo kojem slučaju”, kaže se u priopćenju.