Ipak se pokreće

Rafinerija Sisak pokreće postrojenja za preradu domaće nafte

Hina

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U Stožeru za obranu sisačke rafinerije ponavljaju kako je Uprava Ine dosljedna u odluci da se u Sisku i nadalje ne prerađuje uvozna, nego samo domaća nafta, pa će preradbeni kapaciteti i ove godine biti iskorišteni tek s 30-ak posto



SISAK – U Rafineriji nafte Sisak započelo je postupno pokretanje rafinerijskih postrojenja, koje će trajati do kraja ovog tjedna, pa će u rafineriji ponovno početi prerada domaće nafte, što bi moglo potrajati do kraja svibnja, doznaje se u sisačkoj rafineriji.


“U razdoblju od 13. do 17. travnja u Rafineriji nafte Sisak pristupit će se pokretanju rafinerijskih postrojenja. Tijekom ovih aktivnosti ne očekuje se utjecaj na okoliš”, priopćeno je u ponedjeljak iz Ine.


Rafinerija nafte Sisak obustavila je proizvodnju sredinom siječnja ove godine, a nakon što su u toj rafineriji prerađene zalihe domaće nafte.




Za vrijeme zastoja u rafineriji su prikupljane zalihe domaće nafte. Kako se doznaje, naftovodima se s moslavačkih polja svakog mjeseca dopremi oko 50.000 tona nafte i na zalihama je sada ukupno oko 150.000 tona.


Krećemo s preradom zaliha koje su stvorene i proizvodnja bi, kako se procjenjuje, trebala trajati do kraja svibnja, kaže direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković.


U Stožeru za obranu sisačke rafinerije ponavljaju kako je Uprava Ine dosljedna u odluci da se u Sisku i nadalje ne prerađuje uvozna, nego samo domaća nafta, pa će preradbeni kapaciteti i ove godine biti iskorišteni tek s 30-ak posto.


Glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić podsjeća kako je pokretanje i ponovno gašenje postrojenja vrlo skupo i da je šteta što se prerada ne može nastaviti u kontinuitetu.


“Malo iskorištenje kapaciteta i povećani troškovi ponovo će biti argument zagovornicima gašenja Rafinerije nafte Sisak iz mađarskog MOL-a da je proizvodnja nerentabilna i neisplativa. Naime, kada se proizvodnja obustavi, ponovo će trebati nekoliko mjeseci da se prikupi nova zaliha sirovine za preradu. Kada bismo radili punim kapacitetom, siguran sam da bi sisačka rafinerija potvrdila svoju rentabilnost”, rekao je Sekulić.