Sporni postupak

Radničko vijeće traži objašnjenje: HRT ni nakon mjesec dana nije okončao natječaj za urednike

Siniša Pavić

Radničko vijeće je zabrinuto jer je raspisan natječaj za radna mjesta koja ne postoje u važećem Pravilniku o plaćama



ZAGREB Prošlo je više od mjesec dana otkad je čelništvo HRT-a raspisalo javni natječaj za izbor urednika kanala Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, no još nije ni blizu kraju. Pismo što ga je prije koji dan Glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću uputio predsjednik Radničkog vijeća HRT-a Romano Široki, otkriva zbog čega bi tome moglo biti tako. Nije to, kako su kandidati naivno mislili, ni bio natječaj, već »obična« anketa!?


Radničko vijeće je, naime, ponovo pisalo Upravi ne bi li im ista ta Uprava objasnila što je zapravo htjela reći odgovarajući na prethodne upite Radničkog vijeća, one pisane krajem rujna. Pitali su tada radnici Upravu štošta; od toga zašto se i po kojoj osnovi ukidaju aneksi ugovora o radu, pa do toga zašto je raspisan natječaj za glavne urednike kada tih radnih mjesta nema u važećem Pravilniku o plaćama. Na ovaj potonji upit zaposlenicima je stigao odgovor kako »Hrvatska radiotelevizija provodi natječaj kako bi pravodobno prikupila zamolbe svih zainteresiranih radi odabira što kvalitetnijih kandidata za upravljanje procesima od iznimnog značaja za HRT«.


Radničko vijeće stoga zaključuje da Uprava na natječaj gleda kao na anketu, pa opet traži pojašnjenje. Stoga u novom pismu pitaju Upravu: »Zašto ste raspisali natječaj za radna mjesta koja još uvijek ne postoje u važećem Pravilniku o plaćama? Jeste li planirali mogućnost da se zbog tako raspisanog i provedenog natječaja HRT suoči s tužbama ljudi koji su se na njega prijavili?« Ista pitanja pitali smo sami HRT-u, uz molbu da nam se pojasni zbog čega je ankete provedena po svim pravilima javnog natječaja te koliko je takva anketa koštala HRT. Odgovore na naše upite nismo dobili. Dobili smo zato obavijest koja kaže: »Obavješćujemo Vas kako spomenuti natječaj još nije okončan, a unutrašnju komunikaciju između Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije i socijalnih partnera, kao i dosad, ne komentiramo«.