Bandićev grad

Radnička fronta ukazuje na zapuštenost brojnih zgrada u Zagrebu: “Obnova zgrada služi tome da podobni kapital zaradi”

P. N.

Radnička fronta (RF) upozorila je zapuštenost brojnih zgrada u Zagrebu. “Ove fotografije pokazuju kako izgleda Bandićev Zagreb – grad kojim se već četvrt stoljeća, kao i cijelom Hrvatskom, upravlja u interesu sićušne ekonomsko-političke elite na vrhu umjesto u interesu čitavoga društva. Kao simboličku ilustraciju rezultata takve vladavine – i Bandićeve u Zagrebu i HDZ-ove i SDP-ove u ostatku zemlje – nismo izabrali, iako smo mogli, zapuštena i napuštena mjesta po Slavoniji ili Lici. Izabrali smo glavni grad Hrvatske – u koji dolazi sve više turista. Nismo izabrali ni zapuštena i neuređena zagrebačka predgrađa. Ne, izabrali smo sam turistički centar “adventskog Zagreba” – izabrali smo Gornji grad”, piše u priopćenju radničke fronte.Iz Radničke fronte upozoravaju da su unatoč površnoj uređenosti nekih zgrada naišli na “ispucale, oronule i neuređene fasade, ispucale pločnike, zapuštene zgrade, štakornjake… čak su i mnoge fasade relativno nedavno obnovljene – ispucale i oronule”.
Foto RF


Foto RF





Ništa bez pozadinskih dogovora


“Zašto? Zato što u Gradu Zagrebu, kao i općenito u Hrvatskoj, i obnova zgrada služi tome da podobni kapital zaradi (u Zagrebu se nikakvi javni radovi ne mogu obaviti bez nekog pozadinskog dogovora ili pinke, što je javna tajna), a kvaliteta je tu najmanje bitna”, tvrde u Radničkoj fronti.Radnička fronta ističe da zapuštene zgrade nije potrebno tražiti lupom, već da je doslovno svaka druga zgrada takva. “Takve su čak i zgrade na samom Markovu trgu. Fasada je ispucala, kao što se može vidjeti na slikama, čak i na samoj zgradi Sabora i Banskih dvora. Na samom Markovom trgu je u propali štakornjak, polupanih prozora, prljavih razvaljenih podruma i razvaljene fasade pretvorena i zgrada gdje je 1926. prvi put počelo emitiranje Radio Zagreba (na uništenoj zgradi još stoji spomen-ploča)”, piše u priopćenju Radničke fronte.

Zapuštenost pokazuje odnos vlasti u Zagrebu prema gradu


RF tvrdi da slična takva zapuštena i razvaljena štakornjak-zgrada postoji i iza same zgrade Banskih dvora. “E sad, ako tako izgleda sam centar glavnog grada Hrvatske – turističko odredište i središte vlasti – što mislite kako izgledaju zagrebačka predgrađa? Ako tako izgleda centar glavnog grada Hrvatske, s godišnjim proračunom od 7.5 milijardi kuna, što mislite kako izgledaju mala mjesta po Dalmatinskoj zagori, Lici, Baniji, Kordunu, Slavoniji?”, piše u priopćenju RF-a.U konačnici, nisu fasade ni toliko bitne – one samo zorno prikazuju kakav je odnos vlasti u Zagrebu prema gradu i njegovim stanovnicima, poručuju iz RF-a. “Vrijeme je da se stvari počnu mijenjati. Vrijeme je za drugačiju politiku. Vrijeme je za politiku u interesu radne većine, u interesu radništva, nezaposlenih, umirovljenika, siromašnih, obespravljenih, blokiranih, potlačenih, deložiranih… Vrijeme je za promjene”, piše u priopćenju Radničke fronte koja poziva građane da na lokalnim izborima glasaju za RF, koji na izbore izlazi zajedno s Novom ljevicom. Program za Zagreb 2017, moguće je vidjeti na stranici: https://www.radnickafronta.hr/files/RF-lokalni-izbori-2017-program-Zagreb.pdf