Štrajk se nastavlja

Radnici Uljanika TESU-a dobili samo pola plaće, i to za prosinac?!

Hina

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Foto: Goran Sebelic / CROPIX



PULA – Radnici Uljanika TESU-a, koji su od utorka ponovno u štrajku zbog neisplaćenih plaća, dobili su u četvrtak pola plaće za prosinac, pa sada potražuju četiri plaće, priopćili su iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, dodajući kako se štrajk, unatoč tome, nastavlja sve dok im se ne isplati još jedna plaća.


Radnici su dobili pola plaće nakon što je pulsko brodogradilište Uljanik u srijedu na račun Uljanika TESU-a uplatilo novac dostatan za pola plaće pa je u četvrtak štrajkaški odbor odlučio da se dio radnika vrati na posao kako bi dovršili i isporučili hitne proizvode i tako sačuvali kupce.


“Odlučili smo uvažiti dio molbe poslodavca da se dovrši jedan proizvod radi zadržavanja kupca. No, od Uprave tražimo da pisanim putem odredi koji je to proizvod koji može izraditi minimalni broj radnika, i to isključivo na dobrovoljnoj osnovi”, navodi se u priopćenju štrajkšakog odbora i dodaje kako se štrajk nastavlja dok se ne ispuni osnovni zahtjev, to jest dok se radnicima ne isplati jedna i pol plaća.




Po riječima predsjednika štrajkaškog odbora Denisa Mofardina, odbor odriče pravo poslodavcu da bez suglasnosti tog odbora uputi radnike na čekanje ili godišnji odmor, odobrava čekanje posla ili korištenje godišnjeg odmora za vrijeme štrajka.