Sve zbog srpske zastave

Radni sastanak ili pritisak na javnu televiziju? Saborska zastupnica se pohvalila da uređuje program HRT-a

P. N.

foto: Patrik Macek / PIXSELL

foto: Patrik Macek / PIXSELL

O tome je na svome Facebook profilu pisala sama saborska zastupnica, kojoj nije palo na pamet da bi se ono što je napisala moglo protumačiti kao politički pritisak na HRT. Evo što je na svome Facebook profilu napisala saborska zastupnica, pod naslovom "Reakcija na skandalozno emitiranje o izborima na Kosovu"



Hrvatska radio-televizija u jednoj od svojih informativnih emisija prilog o kosovskim izborima najavila je uz ilustraciju koja je izazvala osudu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj. Podsjetimo, ova saborska zastupnica dolazi iz redova albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a grafička ilustracija najave kosovskih izbora zbog koje je reagirala bila je – zastava Srbije.


HRT se zbog srbijanske zastave ispričao, ali isprika po svemu sudeći nije bila dovoljna. Saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj, naime, danas je osobno stigla na Prisavlje, na “radni sastanak”, a društvo joj je pravio veleposlanik Republike Kosovo Gezim Kasapolli. Tamo je saborska zastupnica tražila da se protiv odgovornih za spornu ilustraciju pokrene stegovni postupak. Tražila je, također, i da “direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK – televizija iz Kosova”. Vrh HRT-a, čini se, saborskoj zastupnici i kosovskom veleposlaniku odlučio se iskupiti i tako što im je dopustio da sudjeluju u uređivanju programa javne televizije.


O tome je na svome Facebook profilu pisala sama saborska zastupnica, kojoj očigledno nije palo na pamet da bi se “radni sastanak” na Prisavlju mogao protumačiti kao politički pritisak na HRT. Evo što je napisala saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj, pod naslovom “Reakcija na skandalozno emitiranje o izborima na Kosovu”:




“Danas u prostorijama HRT-a, zajedno sa veleposlanikom Republike Kosova – Nj.E. Gezimom Kasapollijem, održala sam radni sastanak sa ravnateljem HRT-a gospodinom Kazimirom Bačićem te sa urednicima Kovačem i Perišićem. Zatražili smo javnu ispriku od strane HRT-a, koju su obećali uputiti veleposlanstvu Republike Kosova te da se pokrene stegovni postupak protiv trojice djelatnika koji su “nehotice” napravili propust!


Nadalje, HRT pozvati će kao goste informativno političkog programa Nj. E. Gezima Kasapollia i mene kao saborsku zastupnicu za albansku nacionalnu manjinu te će jedan sastav HRT-a posjetit Kosovo i snimiti jednu dokumentarnu-edukativnu emisiju o razvijenom Kosovu danas. Također, zatražili smo da direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK – televizija iz Kosova. Naime, HRT i RTK imaju sporazum o suradnji, ali se ta suradnja ne primjenjuje u praksi dovoljno te zato i dolazi do ovakvih propusta!”


Na koncu, valja naglasiti da je saborska zastupnica po svemu sudeći pogriješila prezimena dvoje urednika s kojima se sastala, zamijenivši ih možda s hrvatskim nogometnim zvijezdama. Kovač i Perišić, naime, ne uređuju program HRT-a. Moguće je da su sastanku sa saborskom zastupnicom i kosovskim veleposlanikom prisustvovali urednici Katarina Periša Čakarun i Bruno Kovačević, obzirom da su njihova prezimena najbliže prezimenima koje u svojoj objavi navodi saborska zastupnica.