Odvajanje smeća

ROK TRI MJESECA Gradovima i općinama prijete kazne od 100 do 300 tisuća kuna ako ne uvedu novi sustav sortiranja otpada

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Do 1. veljače, dakle, svi stanovnici Hrvatske pred svojim kućama odnosno zgradama morat će imati poseban kontejner odnosno kantu za kuhinjski i vrtni otpad (biootpad) i posebno za miješani komunalni otpad te će im se pražnjenje i odvoz tih kanti naplaćivati



ZAGREB Hrvatskim gradovima i općinama preostala su još samo tri mjeseca da organiziraju novi sustav koji će zadovoljiti zadaće EU-a. Ne učine li to, bit će kažnjavani sa 100.000 do 300.000 kuna svaki put kad inspekcija ustanovi da sortiranja otpada još nema, a njihovi gradonačelnici i načelnici sa 15.000 do 25.000 kuna.


Do 1. veljače, dakle, svi stanovnici Hrvatske pred svojim kućama odnosno zgradama morat će imati poseban kontejner odnosno kantu za kuhinjski i vrtni otpad (biootpad) i posebno za miješani komunalni otpad te će im se pražnjenje i odvoz tih kanti naplaćivati.


Na svakih petnaestak objekata morat će na javnim površinama pak biti osigurani spremnici za, posebno, papir i karton, plastiku, metal i staklo, čije se odlaganje neće naplaćivati. U teoriji, to bi trebalo smanjiti račune onima koji budu više sortirali.




Kućanstvo odnosno zgrada morat će s komunalnim društvom godinu dana unaprijed dogovoriti, i ugovorom definirati zakupljeni volumen u kantama za biootpad i miješani otpad te broj pražnjenja tih kanti, dok će istim ugovorom biti propisana i kazna za stanare koji otpad ne budu sortirali, odnosno u miješani komunalni, ili biootpad, budu ubacivali ono što tamo ne pripada.


Kolike će te kazne biti, propisat će komunalna društva, a komunalni bi redari pak trebali nadzirati stanje na terenu. Kako će u praksi to izgledati, odnosno na koji će se način stanarima osigurati da netko sa strane u njihove kante ne ubacuje otpad, zasad nije poznato. Ako stanari u zgradama ne uspiju pak međusobno dogovoriti koliki volumen kante, i broj odvoza žele, umjesto njih će to propisati komunalno društvo.


Račun za odvoz otpada imat će fiksni i varijabilni dio, pri čemu će varijabilni ovisiti o volumenu kante i broju pražnjenja, dakle i on će biti unaprijed fiksiran.