Stožer za obranu od poplave

REKORDNI VODOSTAJ SAVE Plenković u Jasenovcu, zahvaljujući suradnji svih službi stanje još pod kontrolom

Hina

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

»Aktivnim angažnanom Hrvatskih voda, Civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije Crvenoga križa i svih drugih, posebno lokalnih vlasti, stanje je pod kontrolom. Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar u koji je preusmjerava što veća količina vode i tako smanjuje pritisak na rijeku Savu. Ovo dokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu, te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda, nastalih zbog kiše i snijega«, rekao je Plenkovi



JASENOVAC Dosad najviši, rekordni vodostaj rijeke Save kod Jasenovca je u 14 sati iznosio 920 centimetara i veliki je ispit za sve strukture obrane od poplava koje, zahvaljujući uzornoj suradnji, nadziru stanje i ono nije dramatično iako je u nekim naseljima više kuća okruženo vodom, rečeno je u ponedjeljak (19. ožujka) na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Planković.


Sjednici su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.


Nakon što su sudionici sjednice obišli i Ušticu, mjesto gdje se nabujala Una ulijeva u Savu, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih službi na učvršćivanju i podizanju nasipa uz dvije rijeke.




»Aktivnim angažnanom Hrvatskih voda, Civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije Crvenoga križa i svih drugih, posebno lokalnih vlasti, stanje je pod kontrolom. Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar u koji je preusmjerava što veća količina vode i tako smanjuje pritisak na rijeku Savu. Ovo dokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu, te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda, nastalih zbog kiše i snijega«, rekao je Plenković, dodavši kako će Vlada i nadalje ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to dug proces, koji se radi generacijama.


Već pri dolasku u Jasenovac, ministar Krstičević je razgovarao s pripadnicima Hrvatske vojske, i pritom je najavio punu logističku i drugu potporu. I na sjednici Stožera je potvrdio kako je sustav domovinske sigurnosti jedini način na koji je moguće nositi se sa svim elementarnim nepogodama.


Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutnom stanju na terenu istaknuvši kako je situacija vrlo ozbiljna od jučer poslijepodne otkada je na snazi izvanredno stanje. Naglasio je kako su pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda cijelu noć obilazili nasipe koji su natopljeni vodom te kako postoji mogućnost da dođe do njihova puknuća. Zbog toga su od ponedjeljka ujutro u obrani angažirani i ronioci, koji pri prodoru vode nasipe zaštićuju folijama.


Zbog porasta vodostaja, Sava se na putu prema retenciji Lonjsko polje počela prelijevati preko nekih prometnica, čiji su propusti preuski za svu vodu. Posebno je kritično na državnoij cesti Sisak – Popovača u šumi Brezovica i gdje se promet odvija naizmjenice jednom prometnom trakom. Iako su na najkritičnijim mjestima pripadnici Hrvatske vojske podigli zečje nasipe u dužini od oko 200 metara, voda se ipak zaobilazno izlijeva na cestu. Već je zabranjen promet teških vozila, a ako porast vodostaja nastavi, promet će potpuno biti obustavljen.


O angažmanu pripadnika Hrvatske vojske na terenu izvijestili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković istaknuvši: »Na terenu je trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica«. General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a u spremnosti je još jedna amfibija sa pet čamaca, kao i druga mehanizacija i tehnika te 300 vojnika s tendencijom porasta, ukoliko za to bude potrebe.


Nakon završetka sjednice, Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske u naselju Uštica kod Jasenovca.Tijekom obilaska terena, Plenković je rekao kako je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi.