Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Više nema zastare

REGISTAR PEDOFILA U proceduri novi "antipedofilski zakon", doznajte koje sve promjene donosi

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2017. u 10:18 2017-11-28T10:18:37+01:00

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao

Hrvatska demokratska zajednice (HDZ) uputila je u utorak u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članska Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru.

»Svjedočimo u zadnje dvije godine porastu u Hrvatskoj spolnog iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen«, kazala je na konferenciji za novinare Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući zakonske izmjene, naglasivši da je riječ o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim »antipedofilskim mjerama«.

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.

»To su specifična kazenena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti«, naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao.

»Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona se ide u tom smjeru.«, rekla je Petrijevčanin Vukasnović.

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je da je novina i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu.

Navela je da je od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo 148 osuđujućih, 3 oslobađajuće i dvije presude za neubrojive. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i jedna oslobađajuće presuda.

Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja i njihovo donošenje očekuje se u proljeće iduće godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.