Budućnost poreznog i mirovinskog sustava

REFORMA Analitičari predlažu alternativna rješenja za buduće mirovine

Jagoda Marić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Za stručnjaka za mirovinski sustav Danijela Nestića sa zagrebačkog Ekonomskog instituta nema dvojbe da Pavićev prijedlog znači ukidanje drugog stupa, a bez dodatka od 27 posto, procjenjuje on, samo bi jedan posto onih koji uplaćuju i u drugi stup, 2040. godine imalo veću mirovinu, a to su oni koji sada imaju plaću koja je 3,2 puta veća od prosječne. Riječ je o neto plaćama većim od 18 tisuća kuna.



ZAGREB – Koliko god se ministar rada i mirovinskog sustav Marko Pavić trudio uvjeriti javnost da Vlada ne ukida drugi mirovinski stup njegov prijedlog, da se dodatak od 27 posto isplaćuje budućim umirovljenicima samo ako povuku štednju iz drugog u prvi stup, rijetko tko shvaća drukčije nego nacionalizaciju drugog stupa. Tako je bilo i na jučerašnjoj konferenciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na kojoj se razgovaralo o budućnosti poreznog i mirovinskog sustava. Ministar financija Zdravko Marić nije otkrivao detalje porezne reforme, ali brojni su sudionici konferencije savjetovali Vladi da razmisli o tome da novac kojeg će se država odreći smanjenjem PDV-a prenamijeni za isplatu dodataka od 27 posto onima koji će u mirovinu odlaziti kombinirano iz dva stupa.


Diskriminacija


Ministar Pavić je svoj prijedlog nazvao inicijalnim prijedlogom koji treba pokrenuti javnu raspravu, ali je isticanjem da za isplatu sadašnjih mirovina nedostaje 17 milijardi kuna mimo sredstava koja se prikupe od doprinosa, jasno pokazao što je motiviralo njegov prijedlog po kojem bi država do 2040. godine povukla 87 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa. Većina sudionika konferencije naglasila je da država ne smije diskriminirati radnike koji uplaćuju dio doprinosa u drugi stup, jer većinu još uvijek uplaćuju u prvi stup i da moraju na to dobiti dodatak od 27 posto, kao i oni koji mirovinu dobivaju samo iz prvog stupa.


Za stručnjaka za mirovinski sustav Danijela Nestića sa zagrebačkog Ekonomskog instituta nema dvojbe da Pavićev prijedlog znači ukidanje drugog stupa, a bez dodatka od 27 posto, procjenjuje on, samo bi jedan posto onih koji uplaćuju i u drugi stup, 2040. godine imalo veću mirovinu, a to su oni koji sada imaju plaću koja je 3,2 puta veća od prosječne. Riječ je o neto plaćama većim od 18 tisuća kuna.





Predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac kazao je da nisu ni sudjelovali u izradi prijedloga.


– Čestitali smo predlagateljima što su počeli rješavati problem dodatka na mirovinu na koji članovi obveznih mirovinskih fondova nemaju pravo, ali smatramo da postoji bolji način da se to pitanje riješi. To se ne može riješiti tako da 97 posto naših članova prebaci sredstva u prvi mirovinski stup, rekao je Grbavac.


On tvrdi da drugi stup ima svoje opravdanje – ima solidne prinose, sredstva su namijenjena isključivo isplati mirovina, a interes je mirovinskih fondova da se tako koriste, jer će se tako smanjiti budući trošak države za mirovine. Naravno, Grbavac je pozdravio namjeru Vlade da na šest posto poveća izdvajanja za drugi stup.



Zato je, smatra Nestić, alternativa Pavićevom prijedlogu da radnici koji uplaćuju u prvi i drugi stup, dobiju dodatak od 27 posto za onaj dio mirovine koji će dobivati iz prvog stupa. Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika upozorava da bi neisplata tog dodatka radnicima koji trenutno svojim uplatama pune fond solidarnosti značila diskriminaciju, radi čega su on i Peđa Grbin iz SDP-a poslali Ustavnom sudu zakon kojim je propisan taj dodatak na ocjenu ustavnosti.


Strah od penalizacije


Ekonomistica Sandra Švaljek predložila je da Vlada novac namijenjen smanjenju PDV-a s 24 na 25 posto, preusmjeri na isplatu dodatka od 27 posto i onima koji će dobivati mirovinu i tako riješi nedostatak novca umjesto da tjera ljude da povuku svoju štednju iz drugog stupa. Takva je Vladina najava posebice u neskladu s namjerom se izdvajanja za drugi stup za nekoliko godina povećaju s pet na šest posto.


Što se tiče plana Vlade da odlazak u prijevremenu mirovinu kazni dodatnim smanjenjem mirovina bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić upozorava da će to značiti dodatnih 20 tisuća novih umirovljenika koji će u prijevremenu mirovinu otići do kraja ove godine jer se boje penalizacije.