Rok do ponoći

REFERENDUMSKA INICIJATIVA Ribić uvjeren u uspjeh: ”Jako sam optimističan, zadnjih dana je velika gužva”

P. N.

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

"Mislim da se bližimo dovoljnom broju potpisa, ali ne želim ništa unaprijed potvrditi jer ne želim ureći situaciju. Zadnji dani bili su prava ekspolozija interesa. Bila je velika gužva na štandovima", otkriva sindikalist Vilim Ribić



Sindikalist Vilim Ribić bio je gost Dnevnika N1. Osvrnuo se na broj prikupljenih potpisa, ali i odgovorio na jučerašnje premijerovo pitanje volonterima zašto nisu prije pet godina skupljali potpise za referendum.


“Mislim da se bližimo dovoljnom broju potpisa, ali ne želim ništa unaprijed potvrditi jer ne želim ureći situaciju. Zadnji dani bili su prava ekspolozija interesa. Bila je velika gužva na štandovima”, otkriva sindikalist Vilim Ribić.


Kaže kako će prva objava o broju prikupljenih potpisa biti večeras u ponoć, ali i da to neće biti konačna brojka “jer nećemo imati sve podatke s terena.”




Odgovorio je i na pitanje koje je premijer jučer postavio volonterima na jednom štandu zašto nisu prikupljali potpise prije pet godina.


“U to vrijeme na vlasti je bio SDP, a ministar rada i mirovinskoh sustava bio je Mirando Mrsić. O radu Miranda Mrsića mislim sve najgore. I o Vladi SDP-a mislim sve najgore.


Nismo tada prikupljali potpise jer smo tada imali problem Zakona o radu, a kako je odlazak u mirovinu sa 67 trebao stupiti na snagu 2030. godine mislili smo da imamo vremena. Ova nas je Vlada zaoštravanjem uvjeta potaknula da sada krenemo u tu borbu. Tada smo se bavili Zakonom o radu”, rekao je.


Ribić je uvjeren da će referendumska inicijativa uspjeti. “Jako sam optimističan, da ne ureknem neću ništa suditi unaprijed.”


Komentirao je i odluku Ustavnog suda riječima da se taj sud više vodi političkim, a manje pravnim kriterijima. Dodao je i kako su sindikati sve dobro objasnili građanima što znači ova mirovinska reforma i “da je tome tako pokazuje interes građana da se pridruže našoj incijativi, sve smo dobro ljudima objasnili.”


Smatra da vladajući nisu dovoljno ljudima objasnili svoje podatke, “pogotovo onu floskulu o 45 milijardi kuna.”