Slučaj Agrokor

REAKCIJE NA REVIZIJU Mrak-Taritaš: Rođački kapitalizam i sprega privatnog kapitala i države

Hina

Kaznenu prijavu protiv odgovornih u Agrokoru ocijenila je dobrim potezom jer, smatra, više se nikada ne smije ponoviti da jedna tvrtka i proizvodi i prerađuje i prodaje



Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati priopćila je da se glede predstavljenog revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe ne želi miješati u sudske procese ni potencijalnu individualnu odgovornost pojedinaca, te da je zanima isključivo budućnost Agrokora.


Prošlost Agrokora načelno je svima jako dobro poznata i neupitno je da je riječ o koncernu koji je imao velikog utjecaja na hrvatsku industriju i poljoprivredu. Napravljeno je puno dobrih poteza, ali i onih loših, što je rezultiralo time da je kompanija zapela u velike financijske probleme. Kako je do toga došlo i tko je za to odgovoran istražit će mjerodavna državna tijela i institucije koje će, utvrde li se nepravilnosti, u konačnici postupiti sukladno zakonima Republike Hrvatske, kaže se u priopćenju.


Za HNS je najvažnija budućnost i buduće poslovanje Agrokora s fokusom na njegovo daljnje razvijanje, na dobrobit svih njegovih zaposlenika i hrvatskog gospodarstva općenito s naglaskom na vraćanje dugova svim dobavljačima, spašavanje radnih mjesta, te očuvanje hrvatske poljoprivrede i industrijske proizvodnje, kaže se.




HNS poziva sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni na ozbiljnost i odgovornost u javnoj komunikaciji u slučaju Agrokor.


Anka Mrak-Taritaš (GLAS): Potvrđeno ono na što se sumnjalo


Predsjednica stranke Građansko liberalni savez (GLAS) Anka Mrak-Taritaš komentirala je revidirano financijsko izvješće za cijeli koncern Agrokor objavljeno u ponedjeljak istaknuvši da je ono potvrdilo sve ono na što se sumnjalo pritom izrazivši žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor.


»Sve ono na što smo sumnjali od proljeća sada se pokazalo da je tome tako. Loše upravljanje, rođački kapitalizam koji će u konačnici djelomično platiti i hrvatski porezni obveznici, sprega privatnog kapitala i države«, izjavila je Mrak-Taritaš za Hinu.


U tom svijetlu kaznenu prijavu protiv odgovornih u Agrokoru ocijenila je dobrim potezom jer, smatra, više se nikada ne smije ponoviti da jedna tvrtka i proizvodi i prerađuje i prodaje.


Mrak Taritaš izrazila je pritom žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor. »Žao mi je što u Saboru nije bilo dovoljno povjerenja da se izglasa povjerenstvo. To je odgovornost i SDP-a i i HDZ-a, a to povjerenstvo je važno kako bi se utvrdila i politička odgovornost«, kazala je.


Beljak: Svjedoci smo »monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane«


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ponedjeljak je komentirajući revidirana izvješća Agrokora za 2016. o kojima je izvijestio izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, istaknuo kako smo svi skupa u Hrvatskoj svjedoci »monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane« te poručio kako u ovom trenutku nije spreman nekome vjerovati, »pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju«.


»Svjedoci smo svi skupa u Hrvatskoj monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane. Tako da u ovom trenutku nisam spreman nekome vjerovati, pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju«, izjavio je Beljak Hini.


Krešo Beljak, Foto: N. REBERŠAK


Krešo Beljak, Foto: N. REBERŠAK



Beljak je rekao da ono što priča Ivica Todorić, ako je istina, su strašne stvari, da mu država želi preoteti kompaniju, manje-više, to je njegova suština. S druge strane, kaže Beljak, imamo podatke o milijardama, o ciframa koje su nezamislive.


»I ja u toj cijeloj priči doista ne znam što bih rekao. Ako je istina jedna ili druga strana, ili obje, ja doista ne znam o čemu se radi«, kaže čelnik HSS-a.


Komentirajući to što je Ramljak rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, Beljak je rekao da je to za očekivati jer cijela javnost očekuje da će »netko stradati u toj cijeloj priči«.


»To visi u zraku. To je jasna stvar, a ja tu ne bih ništa posebno komentirao, jedino kažem, s jedne i s druge strane pljušte nevjerojatne optužbe. Ponavljam još jedanput, i čini mi se da je to proizvod, da je to jedan katastrofalan kraj u principu HDZ-ovog privatizacijskog modela, po čemu je sve i nastalo. I to mislim da nije Agrokor jedini, on je samo najveći u toj cijeloj priči od ‘balona od sapunice’ koji je trebao prije ili kasnije puknuti«, rekao je Beljak.


»To je model koji je krenuo od 1990-tih, koji je išao dok je mogao ići, a to očito više ne ide. Dakle, krivac je onaj koji je osmislio taj model – a to je HDZ«, poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.


Sinčić: Lažiranje izvješća u Agrokoru je sramota za zemlju i njezine institucije


Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u ponedjeljak kako je »lažiranje izvješća u Agrokoru sramota za zemlju i njezine institucije, koje su prevare desetljećima tolerirale,« te smatra apsurdnim da su predloženi članovi istražnog povjerenstva za Agrokor bili u vlasti u vrijeme kad su nastale nepravilnosti navedene u revidiranom financijskom izvješću Agrokora.



»Potrebno je objediniti sve kaznene prijave koje su desetljećima podnošene protiv Agrokora, a po njima ništa nije poduzimamo, s ovima zadnjima Ramljaka i Todorića te tražiti kaznenopravnu odgovornost svih uprava«, istaknuo je Sinčić u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon predstavljanja revidiranih financijskih izvještaja Agrokora Grupe i Agrokora d.d.


»Sada je potpuno jasno da su svi bivši predsjednici Vlade i ministri gospodarstva, poljoprivrede, a osobito financija znali odnosno morali znati sve što se događalo oko i u Agrokoru«, ustvrdio je Sinčić.


»Povlaštenim kreditima, ogromnim poticajima, koncesijama nad zemljom i izvorima vode za male iznose, toleriranjem neplaćanja poreza, kršenje radničkih prava, korištenjem bonova i brojnim drugim pogodovanjima vlasti su dozvolile da Todorić od Agrokora napravi ono što je danas. Hrvatska je premala zemlja koliko je Agrokor velik, a ogromne rupe i prevare koje su se sada pokazale ministri su sigurno uočili i mnogo prije te upravo zato tražimo njihovu političku odgovornost. Apsurdno je da su predloženi članovi Povjerenstva za Agrokor svi odreda bili ili jesu u vlasti u vrijeme kad su nastale navedene nepravilnosti«, istaknuo je predsjednik Živog zida u priopćenju.