Izbori za EU parlament

REAKCIJE IDS-ovci euforični, a Ruža Tomašić pozvala desnicu na zajedništvo

Branko Podgornik

Photo Dusko Marusic/PIXSELL

Photo Dusko Marusic/PIXSELL



ZAGREB Pratimo reakcije iz izbornih stožera stranaka na izlazne ankete prema kojima HDZ osvaja 5, SDP 3, a Kolakušić, Živi zid, Amsterdamska i Suverenisti (Ruža Tomašić) po 1 mandat.


NOVO  Nositeljica liste Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament Ruža Tomašić zadovoljna je što su osvojili jedan mandat, tako da će ona ponovno biti europarlamentarka, te poručila kako sada treba odmah sjesti i razgovarati sa svim desnim opcijama za izbore za Hrvatski sabor jer su ovi izborni rezultati pokazali da zajedništvo nema alternativu. 


»Ovo je super i ja se zahvaljujem svima koji su izašli na izbore, a posebno građanima koji su prepoznali moj rad i dali mi glas, a i mojim kolegama Suverenistima«, izjavila je Ruža Tomašić Hini.




Poručila je da su rezultati izbora pokazali da treba odmah sjesti i razgovarati sa svima »desnima» za izbore za Hrvatski sabor. Pritom misli na Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku i sve druge s desnice. Treba, kaže, jednostavno krenuti »U boj za narod svoj«.


»Kada bi mi svi išli, ujedinili se, imali bi negdje oko 26 saborskih zastupnika. Vidimo kako rascjepkani ne možemo ništa. Da sam išla sama na izbore ne bih dobila toliko glasova. Vidi se, kad idemo skupa rezultat je jako dobar«, poručila je Tomašić.


Na pitanje je li zadovoljna izbornim rezultatom, bez obzira što Hrvatski suverenisti nisu dobili dva mandata, Tomašić je odgovorila kako je i taj rezultat dobar. »Ankete nam nisu nikad davale prolaz, tako da je i ovo dobro«.


Potvrdila je da će ona ponovno biti zastupnica u Europskom parlamentu, gdje želi dovršiti Trialog za malu plavu ribu te ući u Odbor za poljoprivredu, tako da spoji poljoprivredu i ribarstvo.


Rekla je da će za ostalo vidjeti jer Europska komisija nameće teme, prijedloge zakona i izvješća. »Ja ću gledati, držati oči i uši otvorene kad dođe izvješće koje je Hrvatskoj jako važno, pa ću se pokušati opet izboriti da budem izvjestiteljica«, kaže Tomašić.


Sinčić: Velik dan za Živi zid


Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić obratio se pristašama u nedjelju navečer video prijenosom putem facebooka poručivši kako je »danas veliki dan jer je Živi zid postao europarlamentarna stranka, što je jedan od njegovih najznačajnijih uspjeha«, te najavio da slijedi »početak totalne demontaže bankarsko-političkog uhljebničkog sustava«. 


Podsjetio je kako Živi zid djeluje od 2011. i dugo mu je trebalo da postane parlamentrana stranka, a sada je i europarlamentarna stranka. Imamo potpise za referendum o prestanku financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna i ta priča ide dalje, najavio je Sinčić u video prijenosu.


Stožera za doček izbornih rezultata nemamo niti nam treba, rekao je Sinčić i medijima poručio da predizbornu kampanju Živog zida nisu pratili niti dolazili na konferencije za novinare, pa da ne zaslužuju ni biti s njima.


»Kako vi nama, tako mi vama«, poručio je Sinčić medijima burno pozdravljen od okupljenih članova i simpatizera kojima je zahvalio na angažmanu i potpori.Hrvatska se budi, demontaža establishmenta počinje. HDZ i SDP mediji čine velikima, a kad bi nad njima provodili cenzuru kako što to čine nad Živim zidom onda ne bi bile velike stranke, nego tamo gdje i pripadaju – u ropotarnicu povijesti, ustvrdio je.


Glavni tajnik i nositelj liste Živog zida Tihomir Lukanić rekao je da ako je medijima važnije kakve trepavice ima predsjednica Republike ili s kime provodi noći od toga da je građanska inicijativa skupila više od 350.000 potpisa, onda Živi zid ima obavezu pružati istinite informacije, izgraditi svoje medije kroz društvene mreže i video kanale i obavještavati ih na ispravan način.


»Ako mediji namjeravaju i dalje lobotomizirati cjelokupan ne samo hrvatski narod, nego i ‘world wide’, pozivamo sve mlade ljude i youtubere koji prate društvene mreže Živog zida da okrenu poglede prema nama, jer u iskrenim ljudima mogu naći istinite informacije«, kazao je Lukanić.


Mandat Valteru Flegi


Amsterdamska koalicija s osvojenih 5,36 posto glasova na euroizborima, po prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, dobila je jedan mandat u Europskom parlamentu, a on će pripasti nositelju njihove izborne liste, istarskom županu i potpredsjedniku IDS-a Valteru Flegi. 


Flego je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova na izbornoj listi Amsterdamske koalicije – 40,42 posto glasova, pokazuju prvi rezultati DIP-a objavljeni iza 23 sata, koji su u izbornom stožeru Amsterdamske koalicije dočekani oduševljenjem i pljeskom.


IDS-ovci Boris Miletić i Valter Flego u Zagreb bi trebali stići iz Istre pola sata iza ponoći kada se očekuje i Flegino obraćanje javnosti.


Rezultate DIP-a dočekali su ostali čelnici i članovi stranaka okupljenih u Amsterdamskoj koaliciji – HSS-a, Glasa, HSU-a, Demokrata, Laburista, IDS-a i PGS-a. 


»Očekivano dobili smo jedan mandat, iako smo se možda nadali kojem postotku više«, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon objave DIP-ovih rezultata.


Petrov: Nastavljamo još žešće u borbu za bolju Hrvatsku


Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u nedjelju, nakon objave prvih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojima Most nije osvojio nijedan mandat u Europskom parlamentu, da će se nastaviti još žešće boriti za bolju i čestitu Hrvatsku.


»Most je krenuo u borbu za bolju, čestitu, radišnu Hrvatsku i od toga nećemo odustati. Nastavljamo još žešće u svoju borbu«, naglasio je Petrov nakon objave prvih rezultata.


Izrazio je također žaljenje što građani nisu u većem broju izašli na EU izbore. »Dvije trećine Hrvatske danas nije izašao na birališta i to dovoljno govori o elitama«, ustvrdio je.


Petrov je najavio je da će Most analizirati izborne rezultate i na temelju toga napraviti strategiju za daljnje djelovanje i za pripreme za parlamentarne izbore. »Nekada se dogodi neki neželjeni rezultat kao što je ovaj danas, ali ja ne mislim da je to ono što je stvarno u percepciji hrvatskih građana«, ustvrdio je Petrov,


Komentirao je i druge liste koje su na EU izborima ostvarile bolje rezultate od Mosta. »Uvijek postoje opcije koje bljesnu i koje se ugase, pitanje je kontinuiteta i ovo se ipak ne može mjeriti s parlamentarnim izborima«, kazao je.


Što se tiče ukupnih rezultata izbora Petrov je ocijenio da su građani honorirali one koji su prethodno bili europarlamentarci, a što se tiče HDZ-a da je rezultat očekivan. »Ne bih to gledao samo kroz ideološku prizmu već i kroz povijest sudjelovanja Hrvatske u Europskom parlamentu«, rekao je.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako su građani očito birali pojedine kandidate a ne pojedine političke opcije. »Očito su se vodili time koga žele vidjeti u Europskom parlamentu, a ne koju opciju podupiru pa je tako Ruža Tomašić dobila preko sedam posto, Marijana Petir preko četiri posto, a SDP -a lista s puno sadašnjih europarlamentaraca ostvarila jako dobar rezultat«.


Za rezultate Mosta Grmoja je kazao kako je očito da na ovim izborima Most nije uspio ostvariti rezultate ali i ustvrdio kako to ne mora nužno govoriti o Mostu na nacionalnoj razini. »To samo govori o tome kako su birači odlučili na ovim izborima«, izjavio je i najavio da će Most i dalje biti najžešća oporba vladajućima te se boriti za promjene u Hrvatskoj, za pravednu i ponosnu Hrvatsku.


Pupovac: Ovo treba zabrinuti svih


Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i nositelj stranačke liste za EU izbore Milorad Pupovac poručio je u nedjelju kako je zadovoljan kampanjom i rezultatima na EU izborima te upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba zabrinuti ostale političke opcije. 


Pupovac je ustvrdio kako je činjenica da se dobar dio biračkoga tijela priklonio krajnjoj desnici što je stvorilo neravnotežu na političkoj sceni zbog koje se trebaju zabrinuti svi. Trebaju se zabrinuti svi nad tim procesom koji se događa u našoj politici, od centra do lijevog centra, rekao je.


»Iako taj proces nije drastičan kao u drugim, nama susjednim zemljama, sasvim sigurno nije ohrabrujući, no nije ni takav da ne bi trebao biti razlog za zabrinutost svih onih koji smatraju da je politička ravnoteža neophodna za funkcioniranje demokracije«, poručio je.


Dodao je kako je SDSS, koji je po izlaznim anketama dobio 1,66 posto glasova, postigao vidljivost koju nije imao, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspijevao postići.


Također je rekao da su ojačali biračko tijelo unatoč odlasku ljudi i smrtnosti.


Ocijenio je kako su u oko 95 posto biračkih mjesta rezultati za SDSS bili bolji nego su bili prije pet godina.


Miletić euforičan : Imamo europarlamentarca!


Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju navečer izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa po kojima Amsterdamska koalicija dobiva jedan mandat i izlaznošću birača u Istri te činjenici da je većina njih opet glasala za tu koaliciju.


»Imamo europarlamentarca«, euforično je poručio Miletić prije nego su on i nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego krenuli prema Zagrebu gdje će s koalicijskim partnerima čekati objavu izbornih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.


Ustvrdivši kako je za Istru od velikog značaja imati europarlamentarca budući da Istra ima samo 209 tisuća stanovnika, a da Europski parlament ima 751 eurozastupnika na 600 milijuna ljudi, predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako »rezultati govore da je IDS i dalje dominantan u Istri«.


»Nije to lako, ali uvijek smo htjeli biti najbolji. Nisu bili laki ovi izbori jer vidimo što se dešava u Europi gdje jača desni populizam. Ali u Istri nije prošao i neće proći, to jednostavno na ovim prostorima ne prolazi«, istaknuo je Miletić te dodao da je IDS »dao svog najboljeg čovjeka – Valtera Flega«. Zahvalio je i Ivanu Jakovčiću koji je Istru zastupao u zadnjem mandatu Europskog parlamenta.


Miletić je poručio i kako je IDS napravio novi iskorak.


»Idemo u Zagreb jer želimo zajedno s našim partnerima napraviti iskorak na sljedećim izborima. Narod Hrvatske je rekao da ne želi ovaj HDZ«, ocijenio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.


Nositelj Amsterdamske koalicije Valter Flego zahvalio se biračima i njihovoj potpori te naglasio kako je Amsterdamska koalicija cijelo vrijeme govorila o programu i idejama napredne, otvorene, tolerantne, progresivne i normalne Hrvatske koju, rekao je, žele vidjeti sutra u Europskom parlamentu.


Ivan Jakovčić objavit će knjigu o svom mandatu u Europskom parlamentu


»Bez naših glasača ne bismo uspjeli napraviti ovakav rezultat i u konačnici biti dominantna opcija na našem poluotoku. Istrani su očito ponovno prepoznali vrijednost našeg programa, ali i naših vrijednosti koje beskompromisno branimo kao i kvalitetu ljudi na listi«, poručio je Valter Flego.


Dosadašnji IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je bio u nedjelju navečer u stožeru IDS-a, novinarima nije htio davati izjave već je samo rekao kako će o njegovom petogodišnjem mandatu biti govora na promociji knjige za manje od mjesec dana.


Borzan: Građani i dalje daju potporu HDZ-u i desnici


Druga na SDP-ovoj listi Biljana Borzan u nedjelju je ocijenila da stranka može biti zadovoljna zbog ostvarenog izbornog cilja, ali ne i zbog činjenice da većina građana daje potporu HDZ i desnici. 


»Stabilno stojimo na onome što smo si zadali, ali bez obzira na to što možemo biti zadovoljni zbog ostvarenog cilja, ostanu li rezultati ovakvi, a nadam se da hoće, činjenica je da tri četvrtine građana ocjenjuje da Hrvatske ide u lošem smjeru, a i dalje daju potporu HDZ-u i desnici općenito. To nam sigurno ne može biti razlog za zadovoljstvo«, ocijenila je Borzan.


Građani odlaze iz Hrvatske zbog nepravde i korupcije


»Činjenica je da tri mandata vjerojatno imamo, ali postotno smo kudikamo slabiji nego na prethodnim izborima jer smo na prošlim izborima imali tri mandata, a koalicijski smo imali rezultat preko 30 posto. Treba vidjeti koliko je našem rezultatu pridonio postotak koalicijskih partnera, a koliko je to bio SDP-ov postotak. Napravit će se analiza i vjerujem da će biti svakavih tumačenja«, odgovorila je Borzan na pitanje je li SDP ostvario izborni cilj ako je osvojio tri mandata, ali ne i zacrtanih 203 tisuće glasova.



Rezultate izlaznih anketa koji pokazuju da su samo četiri mandata lijevo-liberalnih opcija, a osam odlaze spektru od centra desno do radikalnih stranaka, Borzan tumači time što smo najmlađa članica Europske unije i sada se suočavamo s velikim odljevom naših građana.


»Prema istraživanjima glavni je razlog odlaska građana nepravda i korupcija pa bih rekla da mahom odlazi naše biračko tijelo. To je nama dugoročno problem jer će biti vrlo teško naći birače u zemlji, a oni koji odu u inozemstvo su, po svoj prilici, vrlo ljuti što su morali otići iz svoje domovine i vjerojatno neće pretjerano koristiti svoje biračko pravo. Jer, da su htjeli, onda bi ostali u Hrvatskoj. Pretpostavljam da nepotizam i korupcija manje smeta HDZ-ovom biračkom tijelu kada je dobar dio njih dio te priče. To je izazov za nas u budućnosti, i ljevicu općenito, kako kod nas, tako i u drugim zemljama«, zaključila je Borzan.


Maras: SDP u Zagrebu ponovno najjača stranka


Gordan Maras, sedmi na listi, zadovoljno je poručio da je SDP u Zagrebu pobijedio.


»Rezultat SDP-a je dobar. U Zagrebu smo pobijedili i to mi je osobno jako drago. SDP je u Zagrebu ponovno najjača stranka. Volio bih da budemo i u Hrvatskoj«, rekao je Maras.Na pitanje očekuje li da je on treći zastupnik s liste SDP-a koji odlazi u Europski parlament kazao je da je to teško reći. »To će se prebrojavati. Imamo izuzetno jake kandidate, vrlo teško je to procijeniti. Vidjet ćemo tijekom večeri«, dodao je te naglasio da neće biti razočaran ako on ne bude taj treći.

»Neću biti razočaran, ja sam svoj cilj ostvario. SDP je najjača stranka u Zagrebu«, zaključio je Maras.


Atmosfera u sjedištu SDP-a gdje se čeka i prvo javljanje Državnog izbornog povjerenstva opuštena je i ležerna. Predsjednik Davor Bernardić se još nije pojavio među članstvom, a najavljeno je njegovo obraćanje nakon što DIP objavi prve neslužbene rezultate.


Tomašević: Ostvarili smo jako dobar rezultat s obzirom da je platforma nastala prije tri mjeseca


Nositelj koalicijske liste Možemo!-politička platforma, Nova ljevica, ORaH Tomislav Tomašević ocijenio je u nedjelju da su, unatoč tome što prema rezultatima izlaznih anketa ne prelaze izborni prag, ostvarili jako dobar rezultat, posebice imajući u vidu da je platforma nastala prije samo tri mjeseca.


»Treba pričekati rezultate DIP-a, no ovo je jako dobar rezultat za nas jer nije bilo puno vremena da glasači saznaju za nas s obzirom na to da je platforma Možemo! osnovana prije samo tri mjeseca, a koalicija sa ORaH-om i Novom ljevicom sklopljena pred same izbore«, kazao je Tomašević za Hinu komentirajući rezultate izlaznih anketa prema kojima je ta platforma osvojila 2,46 posto.


Ustvrdio je da su glasovi koje su danas dobili, »a kojih je više od mnogih etabliranih političkih opcija«, dobar ulog za sljedeće izbore na koje će ići.


»Ovi europski izbori su kondicijski trening za utakmicu koja se za Hrvatski sabor igra sljedeće godine, a mi imamo borbenost i znanje te dovoljno vremena da izgradimo suvremenu ljevicu koja je Hrvatskoj prijeko potrebna. Zahvaljujemo svim građanima koji su za nas glasali i krećemo s njima sljedećih godina graditi drugačiju budućnost Hrvatske«, kazao je Tomašević.


Bienenfeld očekuje da će rezultat biti puno bolji od anketa koje Bandićevcima daju tek dva posto


Martina Bienenfeld, nositeljica Liste Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti na izborima za Europski parlament kojoj izlazne ankete daju oko dva posto i niti jedan mandat, poručila je u nedjelju navečer kako oni čekaju prve službene rezultate za koje vjeruju da će biti puno bolji.


»Ovo su druge ankete koje su izašle. Mi u Stranci rada i solidarnosti, naši kandidati, čekamo zapravo prve službene rezultate koji će izaći u 23 sata i tada ćemo biti sigurniji u izbor naših građana u Hrvatskoj«, izjavila je za Hinu Martina Bienenfeld.


Istaknula je kako je sigurno dobro i pohvalno da je na ovim EU parlamentarnim izborima izašlo više glasača nego što je to bilo prije pet godina.


Zahvalila je svima koji su izašli na izbore i glasovali, s obzirom da će ti glasovi, kaže Bienenfeld, odrediti osobe koje će nas predstavljati u Europskom parlamentu u sljedećem sazivu.


Zahvalila je i svim glasačima koji su glasali za Listu Stranke rada i solidarnosti. »To su zapravo prvi EU parlamentarni izbori ove stranke i ono što je sigurno mi smo, svatko od nas, dali svoj maksimum kako bismo ukazali na važnost ovih izbora«, rekla je.


»Uistinu ću čestitati svima koji će nas zastupati, a osobno bih htjela puno više vidjeti Hrvatske u Europi i puno više Europe u Hrvatskoj. Nadam se da će se tih 12 ljudi, koje izaberemo, za to i zalagati«, poručila je Bienenfeld.


Na pitanje jesu li razočarani jer po rezultatima anketa nisu dobili niti jedan mandat, Bienenfeld je rekla da će vidjeti uistinu u 23 sata što će biti. »Očekujem da će rezultat biti puno bolji nego što je to sada prema ovim anketama koje su nam ovaj čas dostupne«, kazala je.


Upitana koliko im ankete predviđaju, jesu li blizu jednom mandatu, Bienenfeld je rekla da još nisu. »Sad su ankete, čini mi se, oko dva posto za našu Listu, ali očekujem da će to biti bitno drugačije oko 23 sata«, kazala je.


Mrak Taritaš: Izuzetno smo zadovoljni s jednim osvojenim mandatom


Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u nedjelju je u izbornoj noći istaknula da su u Amsterdamskoj koaliciji izuzetno zadovoljni s jednim osvojenim mandatom na europskim izborima, koliko im daju izlazne ankete po kojima su osvojili 5,47 posto glasova i 12. hrvatski mandat u Europskom parlamentu koji će se aktivirati nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije. 


»Kada smo se sastali i odlučili ići zajedno, da smo tada znali da ćemo dobiti jedan mandat, ja bih to odmah potpisala«, izjavila je Hini predsjednica Glasa u izbornom stožeru Amsterdamske koalicije gdje se, u očekivanju privremenih rezultata DIP-a, okuplja sve veći broj članova sedam stranaka okupljenih u koaliciju.


Kolakušić jest novo lice, ali pitanje je koga predstavlja


Mrak Taritaš ističe da su odradili »dobru kampanju koja je bila duga, naporna i dosadnjikava«, no ovaj rezultat doživljavaju kao uspjeh koalicije koja je odlučila zajedno ići na izbore.


»Pokazali smo da zajedno možemo, da znamo i hoćemo i da se zajedništvom može nešto napraviti. Jako puno je stranaka lijevoga centra ostalo je između 2 i 3 posto. Nisu se željeli dogovoriti i sjesti za stol, bili su isključivi, a isključivost nikad nikome nije donijela dobro«, rekla je Mrak Taritaš aludirajući na Start i Pametno koji se nisu mogli dogovoriti o suradnji, a ostali su ispod izbornog praga.


Ističe i da su euroizbori u Hrvatskoj pokazali trend koji postoji i u Europi – rast desnih opcija i populista.


Predsjednicu Glasa u toj konstelaciji nije iznenadio ni uspjeh nezavisne liste Mislava Kolakušića za kojega kaže da je iznenađenje izbora s osvojenih 8,09 posto glasova treća snaga na izborima, odmah poslije HDZ-a i SDP-a.


»To smo već vidjeli – Orah, Laburiste, Most…. Kad netko ponudi nešto novo, kad se pojavi ‘novi Mesija’, ako se dovoljno dobro organizira i dovoljno kasno krene, onda može biti iznenađenje izbora. No, ključno je pitanje tko je on, za koje se politike zalaže i koga predstavlja«, kaže Mrak Taritaš.


Ističe i kako je Kolakušićev uspjeh pokazao da je puno ljudi nezadovoljno stanjem u Hrvatskoj, traže se nova lica i nova obećanja.


»On je novo lice s novom nadom, ali pitanje je tko je on i hoće li opstati«, ističe predsjednica Glasa koja je na samom začelju izborne liste Amsterdamske koalicije koja je okupila Glas, HSS, HSU, IDS, PGS, Demokrate i Laburiste.


Valter Flego iz Pule dolazi u Zagreb oko 23 sata na objavu DIP-a


Prvi na listi je IDS-ov Valter Flego koji je rezultate izlaznih anketa čekao u Puli. Njegov dolazak u zagrebački izborni stožer očekuje se iza 23 sata, kada će DIP objaviti privremene neslužbene rezultate.


Po rezultatima izlaznih anketa, mandat Amsterdamske koalicije bio bi 12. hrvatski mandat u Europskom parlamentu i aktivirao bi se tek nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.


Amsterdamska koalicija i nakon ovih izbora ostaje na okupu i tako će, kaže Mrak Taritaš, izaći na predsjedničke i parlamentarne izbore.


Tomašić: Želimo dva mandata


Nositeljica liste Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament Ruža Tomašić nada se da će dobiti između osam i devet posto glasova birača, a poručila je da bi bila zadovoljna kada bi dobili dva mandata.


»Mislim da smo doista odradili dobru kampanju, poštenu kampanju. Mislim da sam ja u Europskom parlamentu odradila dobro, pošteno svoj posao, da sam doista branila interese Republike Hrvatske, tako da očekivala sam potporu od naroda«, izjavila je Tomašić Hini.


»Bila bih jako tužna da nisam dobila potporu, ne radi sebe, što neću biti u Bruxellesu, nego bih vidjela da ljudi ne cijene iskren i pošten rad. Ali, vidim da su ljudi shvatili o čemu se radi i da su nagradili one koji rade«, rekla je Tomašić nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa koji Hrvatskim suverenistima predviđaju jedan mandat u Europskom parlamentu.


Poručila je kako očekuje da će na kraju postotak glasova, koji po izlaznim anketama iznosi 6,61 posto, biti veći i da će dobiti dva mandata.


»Ja sam očekivala dva mandata, ali vidjet ćemo što će večeras biti. Ne bi me iznenadilo, to priželjkujem, ali vidjet ćemo«, kaže Tomašić.



Kuščević: HDZ je jako zadovoljan


Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević poručio je u nedjelju, nakon novih rezultata izlaznih anketa po kojima njegova stranka ipak osvaja pet mandata u Europskom parlamentu, da je HDZ jako zadovoljan rezultatima anketa. 


»Za vrijeme kampanje smo govorili da očekujemo pet mandata i po izlaznim anketama vidimo da je tome tako. HDZ je jako zadovoljan s ovim anketama i rezultatima«, rekao je Kuščević novinarima nakon objave novih rezultata izlaznih anketa.


Na novinarsko pitanje kako komentira da je razlika u postotcima između HDZ-a i SDP-a samo pet posto, odgovorio je kako je na kraju bitan broj mandata istaknuvši da su hrvatski birači prepoznali ono što je bilo najbolje za izabrati.


Najavio je da će HDZ analizirati sve rezultate izbora i razliku po svakom izbornom mjestu i jedinici te vidjeti o čemu se radi.


Upitan za komentar niske izlaznosti na europske izbore Kuščavić je izrazio nezadovoljstvo tom činjenicom. »To je nešto čime sam jako nezadovoljan. Žao mi je da naši birači više ne percipiraju EU, da više ne percipiramo činjenicu da smo njezin dio, da EU može u bitnom doprinijeti boljem razvoju Hrvatske, a isto tako i mi možemo pomoći razvoju EU-a«, rekao je.


Smatra kako će hrvatski građani ubuduće imati veći senzibilitet te će biti veći izlazak na europske izbore. Zato su, kaže, »podigli financiranje predizborne kampanje« za izbore za Europski parlament, kako bi ove izbore napravili što vidljivijim građanima.


I druga na HDZ-ovoj listi za Europski parlament Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa istaknuvši kako je pet mandata i bio njihov cilj. »To smo postavili za cilj u kampanji i to ćemo sigurno realizirati«, poručila je.


Izrazila je zadovoljstvo kampanjom rekavši kako su u njoj govorili samo o sebi, a ne napadali nekoga drugoga. »Govorili smo o sebi, o budućnosti Hrvatske i EU-a. Nije mi drago ako bi ostali ovakvi diversificirani rezultati jer to nije dobar smjer za Hrvatsku«, kazala je.


I Šuica je nezadovoljna niskom izlaznošću na izbore. Očito još kod nas nije dovoljno saszrela svijest o važnosti ovih izbora, rekla je, i koliko je važna uloga Europskog parlamenta, koji glasuje o proračunu, bira Europsku komisiju i njezina predsjednika, ratificira međunarodne ugovore i sl.


Petir, koja je blizu praga, očekuje još bolje rezultate


Marijana Petir čija je nezavisna lista prema izlaznim anketama blizu praga rekla je da očekuje još bolje rezultate s obzirom da se ankete rade u gradovima, a njezina lista je usmjerena na poljoprivredu i ruralni razvoj.


»Zahvaljujem biračima koju su podržali moju neovisnu listu«, rekla je Petir koja s volonterima i kandidatima sa svoje liste prati izbornu noć u Maloj Ludini, njezinom rodnom kraju čime se zalaže za ravnomjeran razvoj Hrvatske.


Za izlazne ankete prema kojima je prvo osvajala 3,94 posto što je u međuvremenu poraslo na 4,18 posto glasova Petir je rekla da su svojevrsni smjerokaz.


No, s obzirom da se one rade u gradovima u konačnici očekuje bolji rezultat, jer, kako je rekla, njezina lista je bila jedina usmjerena prema poljoprivrednicima i ruralnom razvoju.


»Ako se uspoređujemo s nekim političkim opcijama koje su imale novac i infrastrukturu, a mi smo blizu njihovom rezultatu onda možemo reći da smo odradili dobar posao i da su birači prepoznali ono što komuniciramo«, kazala je Petir.


Napominje, međutim da će za konačnu ocjenu pričekati konačnu izborne rezultate.


Ostojić: Ne samo da smo ostvarili cilj, nego…


Posljednji na SDP-ovoj izbornoj listi Ranko Ostojić u nedjelju je ocijenio da je »SDP ne samo ostvario cilj nego je vrlo blizu HDZ-u, što je najvažnije«. 


»Duboko vjerujem da je ovaj prvi korak dobar za SDP i da će uspjeh svake moje kolegice i kolege biti i moj uspjeh, uspjeh SDP-a i za sve one koji su nam dali povjerenje i priliku da u idućim utakmicama možemo pokazati bolji rezultat«, izjavio je Ostojić nakon objave druge izlazne ankete u kojoj je HDZ ‘skočio’ na pet mandata, a iz raspodjele ‘ispali’ Neovisni za Hrvatsku.


Zahvalio je biračima SDP-a diljem Hrvatske što su stranci omogućili siguran korak u iduće utakmice koje ih očekuju.


Upitan tko će biti treći SDP-ov eurozastupnik, osim Tonina Picule i Biljane Borzan, odgovorio je da u ovom trenutku nema potrebe kalkulirati o tome.



»Svi smo djelovali kao tim, nastojali smo postići maksimum u interesu SDP-a. Da kao zadnji budem treći koji ulazi u Eiropski parlament, to bi bilo ravno čudu«, kazao je, pozvavši novinare da pričekaju rezultate koje će objaviti Državno izborno povjerenstvo u 23 sata.


»Vrlo sam zadovoljan onime što je SDP sa sigurnošću napravio sada, a možda bude još malih pozitivnih iznenađenja za nas«, rekao je Ostojić, potvrdivši da će, bude li ipak taj treći SDP-ov izabrani zastupnik ići u Bruxelles jer ne namjerava izigrati povjerenje birača.


Ressler: Čekamo prave rezultate


Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je u nedjelju, nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa, kako očekuje da će njegova stranka do kraja večeri ostvariti zacrtani cilj – pet mandata u Europskom parlamentu.


»Pratimo prve rezultate koje će nam dolaziti, ali i prve prave rezultate, a ne izlazne ankete jer su one i ranije bile dosta nenaklonjene HDZ-u. Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj – da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika«, rekao je Ressler komentirajući prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja četiri mandata.


Dodao je kako se radi o prvim izlaznim anketama, a prve rezultate očekuju oko 23 sata.


Istaknuo je kako su vodili pozitivnu kampanju, a odjeci s terena su, kako je rekao, dosta pozitivni za provedenu kampanju u proteklih 30 dana, ali isto tako i za današnji dan.


Osvajanje pet mandata očekuje i Tomislav Sokol, treći na listi za Europski parlament.


»Vjerujem da će službeni rezultati biti na kraju takvi da ćemo osvojiti pet mandata«, kazao je.



Borzan: Evo zašto je HDZ razočarao


Prema prvim reakcijama u sjedištu SDP-a, rezultati izlaznih anketa u kojima su dobili 18,4 posto za SDP-ovce su očekivani, jer im to nosi i tri očekivana mandata u Parlamentu.


Tako misli i Biljana Borzan koja je pokušala protumačiti i to što je HDZ dobio manje od očekivanja.


Zbog sukoba u SDP-u, naime, HDZ je mislio da nema više pravog konkurenta, pa je oslabio unutarnju koheziju, a njegovi su se birači dijelom raspršili na ostale stranke, smatra Borzan.


U Sdp-u vlada prilično opuštena atmosfera među članovima i kandidatima. Međutim, posebno je raspoložen  Ranko Ostojić, kojem lice sjaji od zadovoljstva.


On je na dnu liste SDP-a, ali navodno ima puno preferencijalnih glasova birača.


Ako se to potvrdi, mogao bi ući u Parlament umjesto Freda Matića koji je treći na listi. Ulazak Tonina Picule i Ljiljane Borzan nitko ne dovodi u pitanje.



Nositelj izborne liste SDP-a Tonino Picula izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatima izlazne ankete koja pokazuje da je njegova stranka osvojila 18,4 posto glasova, odnosno tri mandata u Europskom parlamentu, ocijenivši da je SDP postigao zadane političke ciljeve.


»Očito smo postigli zadane političke ciljeve, koje smo realno postavili. U okolnostima u kojima se SDP našao, pri čemu mislim na gotovo dvije godine različitih unutarnjih turbulencija, uspjeli smo konsolidirati poziciju stranke«, kazao je Picula dodavši kako je jedan od razloga uspjeha bila i dobro sastavljena lista od pojedinaca koji imaju jasan politički identitet.


Duga kampanja pomogla je da prenesemo našu poruku svim dijelovima biračkog tijela i došlo je do reakcije birača koji su očito poželjeli ojačati upravo socijaldemokratsku alternativu, kako u Hrvatskoj tako i, nadam se, diljem Europske unije, istaknuo je Picula.


Komentirajući prolazak, po izlaznoj anketi, krajnje desnih političkih opcija koje vjerojatno ne bi želio vidjeti u Europskom parlamentu, Picula je rekao da je bilo nerealno očekivati da se u situaciji kada imamo 33 liste ta politička gibanja i svojevrsni porast antiestablishment i antisistemskih opcija i pojedinaca neće odraziti i na situaciju u Hrvatskoj.


»Vidjet ćemo na koji će se način i oni politički organizirati u Europskom parlamentu, ali nadam se da će proeuropske stranke i opcije doista imati snage i riješiti sve krizne momente zbog kojih su populisti i antisistemske stranke i pojedinci politički narasli«, rekao je Picula.


Bahtijarević: Za Amsterdamsku koaliciju realan rezultat


Kandidat HSS-a na izborima za Europski parlament na listi Amsterdamske koalicije Zoran Bahtijarević izjavio je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa da je jedan mandat, koliko po anketama osvaja koalicija, realan rezultat, te da bi sve preko toga bilo iznenađenje.


»Jedan mandat prema anketama za sada je ono što smo mi realno i očekivali«, izjavio je Bahtijarević u izbornom stožeru nakon objave izlaznih anketa.


Bahtijarević, kao liječnik nogometne reprezentacije, kaže i kako ga je 30 godina nogometne klupe naučilo da se ni jedna utakmica nije dobila ni izgubila u prvim minutama te da će zato pričekati da sudac odsvira kraj prije nego što kaže je li zadovoljan rezultatima izbora za EU parlament.


»Puno je utakmica u kojima je u 90. minuti dolazilo do iznenađenja, ovo su samo izlazne ankete«, rekao je Bahtijarević Hini.


Bahtijarević kaže i da su ovo bili iznimno čudni izbori s izuzetno dugom kampanjom i s malim interesom građana tako da ga na ovim izborima doista ništa ne može iznenaditi, pa ga tako ni ne iznenađuje da Most nije prešao izborni prag, dok su ga, po anketama, prešle neke liste koje nisu bili favoriti, poput nezavisne liste Mislava Kolakušića, Suverenista i Nezavisnih za Hrvatsku.


Amsterdamska koalicija okuplja sedam stranaka, među njima su Glas, HSS, IDS, HSU, Demokrati, PGS i Laburisti. Prvi na listi je Valter Flego, istarski župan i potpredsjednik IDS-a.


Flego: Drago mi je što su građani prepoznali naš program


 Nositelj liste Amsterdamske koalicije na europskim izborima Valter Flego, komentirajući u nedjelju navečer u izbornom stožeru IDS-a prve izlazne ankete po kojima ta koalicija dobiva jedan mandat u Europskom parlamentu istaknuo je kako mu je drago što su građanke i građani Hrvatske prepoznali program o kojem su članovi Amsterdamske koalicije govorili diljem Hrvatske.


»Za konačne komentare treba treba još pričekati, no drago mi je što već prve izlazne ankete pokazuju da su građani prepoznali naš program i što su odlučili dati podršku modernom i naprednom kandidatu naše koalicije, koji će ih zastupati u Europskom parlamentu«, rekao je Flego.


S druge strane, vidljiva je mobilizacija desnice i da su trendovi koji su se dogodili u Europi sada zapljusnuli Hrvatsku. Žao mi je što, očito, populisti, radikali, odnosno krajnja desnica jačaju«, poručio je Flego dodavši kako će on u Europskom parlamentu zastupati interese otvorene i tolerantne Hrvatske.


U stožeru IDS-a pojavio je i dosadašnji IDS-ov parlamentarac Ivan Jakovčić, koji se nije kandidirao na ovim izborima.


Esih: Zadovoljni smo, a vjerujemo da će biti i bolje


Nositeljica Liste Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatske stranke prava na izborima za Europski parlament Bruna Esih izrazila je u nedjelju zadovoljstvo jer im izlazne ankete daju jedan mandat, a vjeruje da će se stanje u njihovu korist poboljšavati svakom daljnjom izlaznom anketom, odnosno sve do prvih službenih rezultata u 23 sata.


Esih je kazala da rezultat izlaznih anketa demantira one koji im nisu davali nikakve šanse da pređu izborni prag.


»Ovo za sada, samo su izlazne ankete, znamo da mnogi građani niti ne žele se izjašnjavati po tome pitanju, ali u svakom slučaju mi smo zadovoljni. Svakom daljnjom izlaznom anketom, odnosno sve do prvih službenih rezultata u 23 sata, vjerujemo da će se stanje u korist Neovisnih za Hrvatsku poboljšavati«, izjavila je Bruna Esih Hini komentirajući prve rezultate izlaznih anketa koji im predviđaju jedan mandat.


Most očekivao veću izlaznost, čekaju konačne rezultate


Čelnik Mosta Božo Petrov nije želio komentirati rezultate prve izlazne ankete, po kojima je Most osvojio 4,7 posto glasova na izborima za Europski parlament, tako da je upitno hoće li uopće osvojiti ijedan mandat, istaknuvši kako je razočaran što veći broj građana nije izašao na izbore.


»Danas su građani mogli reći svoje, trećina je izašla na izbore, a dvije trećine nije izašlo. Meni bi bilo očekivano da građani ipak malo više izađu«, izjavio je Petrov nakon objave izlaznih anketa.


»To također govori o apatiji u društvu. Dvije trećine građana Hrvatske očito uopće nije bilo zainteresirano za EU izbore što dovoljno govorio i o politici koja se vodi. Treba se ljude više uključivati da donose odluke, pogotovo na referendumima«, ocijenio je Petrov i dodao kako čekaju konačne rezultate izbora.


Poručio je kako je Most u kampanji dao apsolutno sve od sebe i pokušao naglasiti važnost europskih izbora. »Nadam se da tijekom ove večeri. u trenutku kada budu pristizali rezultati da će se i mijenjati predikcije«, kazao je.


Petrov je također ponovio ako Most osvoji mandat da će on pripasti kandidatu s liste koji osvoji najviše preferencijalnih glasova te da on osobno ne planira u Bruxelles »jer njegove bitke još nisu završene u Hrvatskoj«.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja također nije želio komentirati ankete te je kazao kako su očekivali veći izlazak građana na izbore.


»Mi kao platforma koja okuplja lokalne aktere možda nismo uspjeli uvjeriti ljude u važnost europskih izbora«, ustvrdio je Grmoja te dodao kako čekaju konačne rezultate.


Grmoja moguće uzroke ovakvih rezultata vidi u sukobu unutra HDZ-a.


»Ako rezultati budu ovakvi kakvi su sada, moguće je da je sukob unutra HDZ-a utjecao na to da desne liste dobiju veću potporu od dijela HDZ-a. Vidimo i da su Suverenisti i Neovisni za Hrvatsku osvojili puno bolje rezultate nego što je njihov rejting u stvarnosti, tako da je u konačnici sukob u HDZ-u utjecao na ovakvu raspodjelu«, izjavio je.


Obećao je hrvatskim građanima da će Most u Hrvatskoj saboru i dalje biti najžešća oporba.


»Ako je ovo odluka hrvatskih građana, mi je prihvaćamo i radit ćemo na tome da popravimo sve što nije bilo dobro«, zaključio je.


Živi zid ignorira medije


Politička stranka Živi zid objavila je na facebook stranici u nedjelju navečer kako će izjave o rezultatima europarlamentarnih izbora prenositi na svojoj stranici, kao što su prenosili i sve konferencije u dugačkoj predizbornoj kampanji.


Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u izjavi za Hinu rekao je kako Živi zid nema organiziran doček izbornih rezultata kao ni izborni stožer i da za danas nisu predvidjeli izjave za medije. Na novinarski upit kada će se moći dobiti izjava za medije, Lukanić je ponovio kako to neće biti danas, a ako se nešto promijeni da će mediji biti obaviješteni.


Prema prvim izlaznim anketama, Živi zid je na svojim prvim izborima za Europski parlament osvojio 6,25 posto glasova, odnosno jedan mandat.


Lukanić je u petak najavio kako će u izbornoj noći stanačko čelništvo obilaziti štandove na kojima se na inicijativu Živog zida »Uzmite novac strankama« prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma da se političke stranke ne financiraju iz državnog proračuna, no ne može precizirati kada će i na kojem štandu biti.


Iz Živog zida su se na facebook stranici ironično osvrnuli na medijsko praćenje njihove izborne kampanje navodeći kako su naprosto zaključili da zajedno s novinarima ne mogu biti dulje od 10 minuta u zajedničkom prostoru.