Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Plenković najavio

'RAZDVAJANJE STABLA OD ŠUME' Istanbulska konvencija uskoro na raspravi u Saboru?

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2018. u 16:59 2018-02-06T16:59:10+01:00

»Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima«, najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Strasbourgu kako je rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju te da sadržaju konvencije dio javnosti prilazi iz kuta rasprave o rodnoj ideologiji, pa će se uskoro »pokušati razdvojiti stabla od šume«.

U Hrvatskoj je javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, »u dijelu javne rasprave, nažalost, nekako dobila jednu drugačiju dimenziju (...), tipa rasprave o rodnoj ideologiji, koja pokušava supstanci te konvencije prići iz drugog kuta«, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zastupnice Zelenih Ska Keller kako to da je u Hrvatskoj ta konvencija još uvijek predmet rasprave.

Plenković je rekao i kako Istanbulska konvencija po njegovom mišljenju, »zaista postoji da se spriječi nasilje u obitelji, posebno nasilje prema ženama«.

»Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima«, najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

Javne konzultacije i proces pripreme zakona za iznošenje pred Hrvatski sabor gotovo su dovršeni, napomenuo je hrvatski premijer.

Predstavnica kluba Zelenih Ska Keller je ispred kluba Zelenih nakon Plenkovićevog govora o hrvatskoj viziji budućnosti Europe upitala: »Kako uopće može doći u pitanje trebamo li zaštititi žene od nasilja, kako se može dogoditi da to u vašoj zemlji još uvijek bude predmetom rasprave?«

Plenković je u svom odgovoru podsjetio i da su Istanbulsku konvenciju inicirali hrvatski stručnjaci u Vijeću Europe, a da je konvenciju Hrvatska potpisala 2013. godine.

Dodao je da ne zna zašto tada socijaldemokratska vlada, koja je za to imala imala dvije godine, nije krenula u daljnje korake njezine ratifikacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.