Rasprava o stanju u zdravstvu

RAT SE NASTAVLJA Mostovci iznijeli 52 razloga za smjenu Kujundžića, on ustraje u najavi tužbi

Hina

Upitan za Kujundžićevu najavu da će podnijeti tužbe protiv njega, Ines Strenje Linić i Željka Jovanovića, i zatražiti da im se oduzmu liječničke licence, Petrov je odgovorio da se »sav trese« / Snimio Roni BRMALJ

Upitan za Kujundžićevu najavu da će podnijeti tužbe protiv njega, Ines Strenje Linić i Željka Jovanovića, i zatražiti da im se oduzmu liječničke licence, Petrov je odgovorio da se »sav trese« / Snimio Roni BRMALJ

»Čuo sam se s Bernardićem i Beljakom, oni su, kao i Sinčić, načelno podržali prijedlog opoziva jer je stanje u zdravstvenom sustavu sada neodrživo«, rekao je Petrov na konferenciji za novinare



ZAGREB Mostovci su u četvrtak iznijeli 52 razloga zbog kojih traže opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, za što imaju podršku i drugih oporbenih stranaka, dok je Kujundžić poručio kako ostaje pri najavi da će tužiti troje saborskih zastupnika i zatražiti da im se oduzmu liječničke licence.


Čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je da za prijedlog Kujundžićeva opoziva imaju podršku drugih oporbenih klubova, s kojima će već danas razgovarati i konkretno dogovoriti na koji će način ići prijedlog opoziva.


Petrov: Oporba podržava prijedlog opoziva jer je stanje u zdravstvu neodrživo


»Čuo sam se s Bernardićem i Beljakom, oni su, kao i Sinčić, načelno podržali prijedlog opoziva jer je stanje u zdravstvenom sustavu sada neodrživo«, rekao je Petrov na konferenciji za novinare.




Upitan za Kujundžićevu najavu da će podnijeti tužbe protiv njega, Mostove zastupnice Ines Strenje Linić i SDP-ovca Željka Jovanovića, i zatražiti da im se oduzmu liječničke licence, Petrov je odgovorio da se »sav trese«.


»S obzirom na razinu komunikacije i te osobne frekvencije koje je Kujundžić ponudio, a koje više govore o njemu nego o nama, pitam se zna li on na kojem se mjestu nalazi i koji bi mu po prioritetima trebao biti posao«, rekao je Petrov.


Strenja Linić je pak poručila kako još uvijek vjeruje da je Hrvatska zemlja parlamentarne demokracije u kojoj saborski zastupnici mogu kritizirati sve ono što u hrvatskom društvu nije dobro.


»Pod prijetnjom gubitka licence, nemogućnosti rada u Hrvatskoj – sve je to premala cijena ako bi ovaj naš istup i zahtjev za promjenom barem dijelom promijenio hrvatsko zdravstvo. Ja sam spremna platiti bilo koju cijenu«, istaknula je.


Ustvrdila je da svakodnevno dobiva podršku od pacijenata i medija, te da se cjelokupna javnost pita o čemu se tu radi.


Strenja Linić: Kujundžić nije pokrenuo reforme u zdravstvu


Strenja Linić ističe da Most traži smjenu Kujundžića zbog svega što je propustio učiniti u zadnje dvije godine, u kojima nije pokrenuo reforme u zdravstvu za kojima svi vapimo.


Prozvali su ga zbog propusta u hitnoj medicini, primarnoj i preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, edukaciji zdravstvenih radnika, financiranju i organizaciji zdravstva, te na području bolničkog sustava.


Ministar nije donio novi nacionalni plan razvoja bolnica, nije legalizirao prekovremeni rad zdravstvenih radnika, nije reorganizirao HZZO ni proveo standardizaciju roba i usluga i loše je proveo projekt prioritetnih lista čekanja.


Među 52 točke su i optužbe da je Kujundžić propustio donijeti nacionalni plan za borbu protiv raka, osnovati hitnu helikoptersku i brzobrodsku pomoć te omogućiti liječnicima obiteljske medicine osnivanje privatne prakse temeljem ugovora s osiguravateljem.


Ivan Bekavac, voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo, posebno je istaknuo nezadovoljstvo učinkovitošću rada Hitne medicine i time što građani diljem Hrvatske nemaju jednako dostupnu i kvalitetnu Hitnu pomoć.


Kujundžić: Ako sam rekao da ću ih tužiti, to ću i napraviti


Ministar Kujundžić potvrdio je pak novinarima u srijedu da će tužiti Petrova, Strenju Linić i Jovanovića. »Ako sam rekao da ću ih tužiti, to ću i napraviti«, kazao je.


Uoči sastanka užeg kabineta Vlade Kujundžić je rekao da je njegovo zakonsko pravo da pokrene postupak protiv troje zastupnika jer su »ugrozili hrvatske građane, unijeli stah i nemir među građane i turiste navodeći da sustav ne funkcionira«.


Tužbe će, najavio je, pokrenuti pravne službe Ministarstva zdravstva.


O njegovoj uspješnosti na sadašnjoj funkciji odlučivat će, kaže, glasači na idućim izborima, a je li teret Vladi neka odluči premijer.