Kulminacija problema

RASPAD Pernar i Bunjac napustili Živi zid: “Ovo je diktatura. Sinčić je zapečatio sudbinu stranke”

Hina

Foto: N. REBERŠAK

Foto: N. REBERŠAK

 Još davno je rekao - znate da između žene i stanke ja moram izabrati Vladimiru. To je i učinio, zapečatio je sudbinu stranke i svoju sudbinu. Stavio je interes svoje žene iznad interesa stranke, rekao je Pernar,



Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar u srijedu je najavio da zajedno sa stranačkim kolegom Branimirom Bunjcem napušta Živi zid zbog diktature koju je tamo uvela potpredsjednica stranke Vladimira Palfi, inače supruga predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića.


Pernar je najavio da će osnovati novu stranku, a postoji i mogućnost njegova povratka u stranku Abeceda demokracije, čiji je bio član u trenutku konstituiranja Sabora.


Palfi je lagala da želi samo biti kućanica


»Predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić dao mi je na znanje da su mi vrata te stranke uvijek otvorena, pa nema potrebe za osnivanjem nove stranke. Rekao mi je kako želi da budem predsjednik stranke, a i članstvo stranke želi da dođem. Igrom slučaja i spletom povijesnih okolnosti ispalo je da je ta odluka bila ispravna i da će novac od mojega mandata ići meni kao saborskom zastupniku, a neće ostati na upravljanje Vladimiri Palfi«, rekao je Pernar novinarima u Hrvatskom saboru.




Također nije isključio mogućnost da se kandidira na izborima za predsjednika Republike.


Pernar je ustvrdio kako je glavni razlog odlaska njega i Bunjca iz Živog zida ponašanje potpredsjednice Palfi.


»Još jučer je Vladimira Palfi govorila da želi biti samo kućanica i da je ne zanima visoka politika, a ja sam znao da je to laž. Dao sam joj posljednju priliku, a ona je odgovorila da nastavlja vladati Živim zidom, ne želi prepustiti vlast unutar stranke i ne želi poslušati volju članstva i javnosti koji je ne podržavaju. Ovdje se radi o diktaturi i isključivo njenoj samovolji bez ikakve osnove«, kazao je.


Ispričao je kako je u srijedu još pokušao razgovarati sa Sinčićem i rekao mu da, nakon sve sramote koju je Palfi napravila i laži koje je izrekla, a lagala je i njega samog, jednostavno mora otići iz Glavnog odbora stranke i više ne može vladati strankom.


Između žene i stranke izabrao je ženu


»Između Bunjca i mene i kompletnog članstva Sinčić je donio očekivanu odluku, što nam je još davno rekao – ‘između žene i stranke, ja moram izabrati Vladimiru’«, prepričao je Pernar.


Tom odlukom Sinčić je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida nego i vlastitu, smatra Pernar koji je, kaže, cijelo vrijeme vjerovao da Sinčić može voditi stranku. Međutim, stavio je privatni interes svoje žene iznad interesa stranke i time će doći do potpunog sloma njegovog osobnog, ali i rejtinga Živog zida, kao i do egzodusa članstva.


»Nakon što me sinoć izbacila iz kuće, shvatio sam da više bilo kakav razgovor i dijalog nisu mogući«, poručio je Pernar koji tvrdi kako »na neki način još uvijek voli Palfi i Sinčića i ima emocionalan odnos prema njima, ali ljubav je jedno, a vladanje nad strankom, njena samovolja i diktatura drugo«.


Mislio sam da će Sinčić konačno postati predsjednik stranke što on, zapravo, cijelo vrijeme nije bio jer je sve odluke donosila Vladimira, a on je odlučio i dalje ne biti predsjednik stranke i sve se nastavlja po starom, dodao je Pernar ocijenivši da su najavljeni unutarstaranački izbori farsa od koje neće biti ništa jer svi znaju da Palfi ne može dobiti glasove na izborima.


Uvjeren je da je Palfi lagala i kada je rekla da ne želi biti saborska zastupnika, što će se pokazati u idućim danima, jer ona vodi dijalog tako da je »ili po njenom ili nikako«.


Sinčić više nema legitimitet među članstvom


»Za mene je ovo gotovo, izlazim iz stranke. Jedino u teoriji Sinčić može dati ostavku, ali i za to je vrijeme isteklo. To bi bio potez očajnika i gubitnika, ali ni zbog toga se ne bih predomislio oko napuštanja stranke«, poručio je Pernar ustvrdivši kako ni Sinčić više nema legitimitet među članstvom.


Odbacio je tumačenja da on i Bunjac sve ovo rade zbog mandata i novca, ustvrdivši kako njih dvojica »više ne žele trpjeti tu tiraniju«.


Pernar nije ni potvrdio niti demantirao navode bišeg živozidaša Hrvoja Runtića, koji je prije više od dvije godine napustio stranku uz optužbe da su »stizale žute kuverte s donacijama iz sumnjivih izvora«.


Pernar sada kaže da su »žute kuverte bile samo žuta zastava, a pravi razlog Runtićeva odlaska je diktatura Vladimire Palfi«.