Havarija kod Prvića

Putnički brod Tijat nakon popravka štete od sudara od danas redovno plovi

Hina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Lučki kapetan Robert Baljkas rekao je da je Hrvatski registar brodova izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu, a to su potvrdili i u Jadroliniiji



Jadrolinijin putnički brod Tijat, koji se u srijedu sudario s teretnim brodom kod otoka Prvića, nakon popravka je dobio dopuštenje za plovidbu i od danas vozi na redovitoj liniji, a potonuli teretni brod Plavi Jadran trebao bi narednih dana biti izvađen.


Lučki kapetan Robert Baljkas rekao je da je Hrvatski registar brodova izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu, a to su potvrdili i u Jadroliniiji.


»Hrvatski registar brodova je po izvršenoj sanaciji broda, iako je bila minimalna šteta, obavio pregled i izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu. Službena istraga i dalje traje, a kao što sam ranije rekao krivnja je na obojici. Očito je da se nisu pridržavali pravila za izbjegavanje sudara na moru zbog čega je došlo do nesreće«, kazao je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.




Brod Plavi Jadran bi narednih dana trebao biti izvađen. »Kapetanija će dati nalog za uklanjanje broda i vlasnici dolaze riješiti vađenje. S obzirom da u brodu ima tereta, iako je riječ o pijesku, vađenje trebaju obaviti stručnjaci,« rekao je Baljkas.


Putnički 37-metarski brod Tijat se s 30-metarskim Plavim Jadranom sudario u srijedu. Teretni brod je potonuo, a dvojica članova posade su spašeni. ‘Security poruka’ o poziciji potonuća, izdana da bi brodovi zaobišli to mjesto, ostaje na snazi do uklanjanja potonulog broda.


Jučer je umjesto Tijata otočne linije preuzeo brod Krilo Jet kojeg je Jadrolinija poslala kao zamjenu, no zbog jakog juga brod nije pristao na otoke, već se vratio u Šibenik, što je izazvalo nezadovoljstvo putnika. U upravi Jadrolinije su objasnili sigurno pristajanje broda zbog juga nije bilo moguće.