Prvi dan posjeta azijskoj zemlji

Pusić najavila turkmenistanske narudžbe za gradnju brodova u Hrvatskoj

Hina

Brodogradilište Uljanik već radi dva broda za turkmenistanskog naručitelja, a Pusić kaže kako je »s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom razgovarala o mogućoj narudžbi dvaju trajekata za željezničke vagone«



ZAGREB  Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je u ponedjeljak, prvi dan posjeta Turkmenistanu kako ima izgleda da ta zemlja naruči još brodova od hrvatskih brodogradilišta, uz postojeće koji se već grade.


Brodogradilište Uljanik već radi dva broda za turkmenistanskog naručitelja, a Pusić kaže kako je »s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom razgovarala o mogućoj narudžbi dvaju trajekata za željezničke vagone«.


Hrvatska je ministrica s Berdimuhamedovom i ministrom vanjskih poslova Rašidom Meredovom razgovarala i o mogućnosti da hrvatske tvrtke grade novu luku u gradu Turkmenbašiju te o infrastrukturnim i IT projektima za koje se kandidira Ericsson Nikola Tesla, kao i o suradnji u energetici te znanosti i visokom obrazovanju.




»S ministrom vanjskih poslova konkretizirali smo sva područja suradnje i detaljno dogovorili kako pripremiti okvirni sporazum o projektima u brodogradnji, energetici, infrastrukturi, informacijskoj tehnologiji i visokom obrazovanju i znanosti«, rekla je Pusić.


Osim Turkmenistana, Pusić će posjetiti Kazahstan i Azerbajdžan, a cilj je srednjoazijske i kavkaske turneje jačanje gospodarske suradnje.


Suradnji s Turkmenistanom pomoći će i odluka hrvatske vlade o ukidanju viza za diplomatske i posebne putovnice za građane Turkmenistana. »To je naravno uzajamno, to je bilateralni sporazum, i očekujemo da ćemo taj sporazum također ondje potpisati«, kazala je Pusić uoči puta.


U Kazahstanu će ministrica boraviti u radnom posjetu koji je priprema za dolazak kazahstanskog predsjednika u posjet Hrvatskoj iduće godine. Posjet Astani također će biti koncentriran na gospodarsku suradnju.


Kako je rekla, Kazahstan je zainteresiran za suradnju u energetskom sektoru. Kazahstan je otvorio veleposlanstvo u Hrvatskoj, a Hrvatska planira otvoriti veleposlanstvo u Astani 2015.


Između Hrvatske i Azerbajdžana postoji intenzivna komunikacija oko energetike. Konzorcij koji će dovoziti azerbajdažnski plin u Europu odlučio se za pravac TAP, Transjadranski plinovod, koji će doći iz Azerbajdžana do Albanije i onda prijeći u Italiju, kazala je ministrica.