Ne vidi poteškoća

Pusić: Nesuglasice premijera i predsjednice zasad se ne odražavaju na vanjsku politiku

Hina



ZAGREB – Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je rekla da se nesuglasice između hrvatskog premijera i predsjednice zasad ne odražavaju na hrvatsku vanjsku politiku te ocijenila kako je, u jednoj mjeri, uvijek dobro da postoje različita stajališta.


»Postoji jasno razgraničenje ovlasti. Vlada ima operativnu zadaću i izvršna je vlast, a što se tiče vanjske politike, tu su vlada i predsjednica sukreatori i temeljne odrednice hrvatske vanjske politike kreiraju se zajednički. Na toj razini zasad nismo imali nikakvih razmimoilaženja«, odgovorila je Pusić na pitanje novinara hoće li se nesuglasice između hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odraziti na našu vanjsku politiku.


Pusić je naglasila da je predsjednica Grabar Kitarović, baš kao i vlada u protekle 3,5 godine, prepoznala važnost i odgovornost Hrvatske za regiju, o čemu govori i to što je njezin prvi posjet bio u BiH, zatim važnost koju Hrvatska pridaje Europskoj uniji i sudjelovanju u kreiranju europskih politika te važnost ključnih saveznika.




»Ne vidim, barem za sada, da bi tu bilo poteškoća jer je većina nesuglasica i sukoba na nekim nižim razinama, a ne na postavljanju temeljnih okvira i ciljeva vanjske politike«, rekla je Pusić te dodala kako »malo dinamike« za političare nije uvijek ugodno, ali je za građane sigurno bolje.


Zamoljena da komentira izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da Zoranu Milanoviću »sve oprašta« i da je spreman na suradnju, Pusić je kazala kako Milan Bandić »treba tražiti neka druga oproštenja, a ne ih samo davati«. HNS je, kaže, spreman koalirati sa onima koji imaju iste vrijednosti, a drugima je proučila »neka traže svoju političku sudbinu«.


 U intervjuu Televiziji N1 u četvrtak, Milan Bandić je na pitanje bi li u budućoj vladi surađivao i s SDP-om i HDZ-om, kazao je da sa svima koji su spremni raditi na dobrobit Hrvatske treba surađivati. »Ne treba biti ovan na brvnu. Ja sam i danas spreman surađivati s premijerom Milanovićem«, kazao je i zaključio da je oprostio premijeru teške riječi koje je iznio na njegov račun.


Zagrebački HNS na Jarunu je bio domaćin brojnim HNS-ovcima na zagrebačkom, jednom od šest regionalnih stranačkih organizacijskih sastanaka. Predsjednica Gradske organizacije HNS-a i ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je da su rezultati HNS-a rezultati njihovih planova i rada, i u Zagrebu i na državnoj razini.


Vrdoljak: Poruke iz Siska su onima koji su Inu dali


»HNS-u treba Zagreb, a Zagrebu treba HNS«, poručio je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je, kako je sam rekao, na privremenom radu u Zagrebu i donosi mu podršku iz Slavonije.


Na pitanje novinara kako komentira poruke iz Siska »Ne damo Inu!«, Vrdoljak je odgovorio da je to zasigurno poručeno onima koji su Inu dali, u strahu da se takvo što ne ponovi i da se Petrokemija, Đuro Đaković i druge tvrtke ne prodaju u bescijenje. Da smo u Sisačko-moslavačkoj županiji dozvolili da propadne Petrokemija i da se realizira namjera prošle HDZ-ove vlade, sada bi bilo 6000 manje radnih mjesta u industriji, kazao je, te dodao da su u HNS-u svjesni poruka iz Siska, ali dodao kako je odgovornost i na hrvatskim građanima da se to ne ponavlja i da se ne viče »ne damo« za ono što se prije dalo.


 »U HNS-u s različitim uspjesima, ali s istim žarom i entuzijazmom, radimo već desetljećima«, naglasila je Vesna Pusić te dodala da je to stranka koja ne ignorira prave vrijednosti i ima jasne političke stavove iako se, kaže, u Hrvatskoj uvriježilo da se može sa svakim. To nije naš stav, rekla je.


Pusić naglašava da svatko tko se opredijeli za HNS, zna za što će se ta stranka zalagati, prije svega za slobodu pojedinca i za njegovo pravo na slobodno opredjeljenje, od onih najintimnijih do izbora obrazovanja, zanimanja i zapošljavanja te posebice za pravo žena da odlučuju o svome tijelu, a ne da to čini država.


Na Jarunu su bili i zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš, voditeljica izbornog tima HNS-a za 1. izbornu jedinicu i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja Koenig i brojni drugi HNS-ovci.