Zaraza ne prelazi na ljude

Ptičja gripa na Jarunu i Bundeku

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Naglašavamo da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi, ponavljuju iz Ministarstva poljoprivrede



ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prisustvo ptičje gripe među labudovima na zagrebačkom Bundeku i Jarunu, dok je bolest kod divljih ptica, kojih je uginulo 28, dosad detektirana na još pet lokacija – na rijeci Biđ u Vukovarsko– srijemska županija, kod Bijelog brda na Dravi u Osiječko-baranjskoj županiji, kod Siska, na jezeru Šoderica u Koprivničko– križevačkoj županiji i pored virovitičkog dvorca.


»Naglašavamo da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi«, ponavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, napominjući kako nema mjesta panici za one koji šetaju uz jezera na Bundeku ili Jarunu. Divlje ptice koje žive uz vodu, najviše divlje patke, dodaju, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.


»Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze. Postupa po tim nalazima odnosno momentalno pristupa rješavanju problema.




Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo. Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Hrvatske ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio je naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.


Njome se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice«, poručuju iz Ministarstva.