Novi spomendan

Prvi put u Hrvatskoj: HSP AS u Loparu uvodi Dan žrtava komunizma

Ivor Balen

Reuters

Reuters

Na dan kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, HSP dr. Ante Starčević kani ustanoviti i novi spomendan



RAB Na području Općine Lopar ove nedjelje će se, prvi put u Hrvatskoj, obilježiti Dan žrtava komunizma. Na isti dan kada se službeno obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, HSP dr. Ante Starčević namjerava paralelno ustanoviti i novi spomendan koji od totalitarnih režima prije svega odabire komunizam. Za inauguraciju te ideje Lopar je odabran jer se na području ove općine nalazi Goli otok.



U nedjelju ujutro na Goli otok će ići i predstavnici Općine Lopar, koji će tamo obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Odlazak u Lopar na obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima najavila je i jaka delegacija HDZ-a, koja će na Goli otok također ići ujutro. Na čelu delegacije bit će predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije Oleg Butković te tri saborska zastupnika, Josip Borić iz Lopara, Tomislav Klarić iz Bakra i Željko Plazonić iz Rijeke, a pridružit će im se i rapski HDZ-ovci. Ova stranka je na vlasti u obje rapske jedinice lokalne samouprave, Gradu Rabu i Općini Lopar. 





– Kao najsnažnija i stožerna pravaška stranka, imamo obvezu ne dopustiti da padnu u zaborav tisuće nedužno ubijenih hrvatskih domoljuba od strane bivšeg komunističkog režima. Kao dio Domoljubne koalicije, inzistirat ćemo na dosljednim primjenama Rezolucije Vijeća Europe 1481 iz 2006. o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, Rezolucije Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kao i na poštivanju Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006. o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog sustava u Hrvatskoj u razdoblju od 1945. do 1990., ističu iz HSP-a AS u dopisu kojeg potpisuje tajnik Pero Ćorić.


Predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Lopar i općinski vijećnik Oliver Pičuljan u nedjelju će dočekati vodstvo stranke na čelu s predsjednikom Ivanom Tepešom. Potom će se uputiti u obilazak Golog otoka te položiti vijence i zapaliti svijeće na, kako ističu, spomen ploču žrtvama komunističkih kazamata.


– Posebno ističemo spomenutu Rezoluciju Vijeća Europe u kojoj se traži od bivših komunističkih i postkomunističkih partija, koje to još nisu učinile, da naprave procjenu i ponovo vrednuju povijest komunizma i vlastitu prošlost, a kako bi se jasno distancirali od zločina totalitarnih komunističkih režima i jasno osudili zločine komunizma. HSP AS smatra da se hrvatsko društvo zbog svojih političkih elita nije nikada jasno i nedvosmisleno distanciralo i očistilo od komunističkog nasljeđa pa se stoga zalažemo za temeljitu lustraciju, rasvjetljavanje i kažnjavanje svih komunističkih zločina. Predložit ćemo koalicijskim partnerima uvođenje Dana žrtava komunizma koji će se u Hrvatskoj obilježavati svakog 23. kolovoza povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, ističu iz HSP-a AS.