Hrvatsko-slovenski odnosi

Prvi inozemni posjet u mandatu: Milanović u radnom posjetu Sloveniji, počeo razgovor s Pahorom

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

U svom prvom intervjuu nakon predsjedničkih izbora, Milanović je izrazio uvjerenje da se to može postići strpljenjem, bez obzira na probleme koji opterećuju dvije zemlje, posebice pitanje prijeporne granice.



OTOČEC OB KRKI – Predsjednik Zoran Milanović započeo je u četvrtak u Otočcu ob Krki razgovore sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u sklopu radnog posjeta Sloveniji, njegova prvog inozemnog posjeta u mandatu.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Peti hrvatski predsjednik i četvrti slovenski, obojica bivši socijaldemokratski premijeri, “dobro se poznaju već 15 godina”, rekao je nedavno Pahor.




Milanović i Pahor pozdravili su ispred drevnog dvorca Otočca koji se prvi put spominje u 13. stoljeću te se uputili u šetnju perivojom. Ručat će Lovačkoj sobi sada luksuznog dvorca koji je posljednji puta renoviran 2008. i ima svoj “zid slavnih”, s fotografijama poznatih slovenskih i svjetskih ličnosti, od Leona Štukelja, Richarda Burtona, Nikite Hruščova i monegaškog kneza do “prijatelja” Matthewa Perryja.


Milanović je u predsjedničkoj kampanji isticao važnost dobrih odnosa sa Slovenijom koji bi se trebali podići na razinu strateškog partnerstva.


U svom prvom intervjuu nakon predsjedničkih izbora, Milanović je izrazio uvjerenje da se to može postići strpljenjem, bez obzira na probleme koji opterećuju dvije zemlje, posebice pitanje prijeporne granice.


“Slovenija nam je prirodno najbliži partner, saveznik, ja to vidim, a vjerujem i mnogi u Sloveniji To što nas opterećuje nije ništa u odnosu na probleme koje imamo i sami sa sobom i s drugim državama. Odnosi sa Slovenijom su skoro pa optimalni”, ocijenio je Milanović sredinom siječnja.



Pahor je, nakon što je čestitao Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima, izjavio da će odnos s novim šefom hrvatske države početi “otvorenih ruku” kako bi se dala šansa dijalogu, ali i smatra da Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži.


Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja.


“Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti”, kazao je Milanović u srpnju 2015. te dodao kako je došlo do grubog kršenja odredbi ugovora, istovremeno rekavši kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.



Pahor je Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.


Kao što je Milanović izabrao Sloveniju za svoj prvi inozemni posjet, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ju je izabrala za svoj zadnji.


Tada je u razgovoru s Pahorom kazala da je “prijateljstvo dviju zemalja i ono što nas povezuje daleko nadmašuje pitanja koja su ostala otvorena između dviju država”.



Osim arbitraže, u odnosima Zagreba i Ljubljane sporna je i žica koju je Slovenija postavila na granici prema Hrvatskoj zbog migrantske krize. To se također zbilo u vrijeme premijerskog mandata sadašnjeg hrvatskog predsjednika.


Nakon radnog ručka dvojica predsjednika će dati izjave za novinare.