Izmjene poreznog zakona

Protiv utaje poreza više ne pomaže ni – zastara

Jagoda Marić

U slučajevima utaje poreza zloporaba se počinje računati od trenutka kad su poreznici otkrili utaju, a ne od trenutka kad je nastala, navodi se u izmjeni Općeg poreznog zakona



ZAGREB Ministarstvo financija još više pojačava poreznu disciplinu što su glasniji oni koji tvrde da će ta disciplina, koliko god bila nužna, u pretjeranim količinama uništiti tvrtke slabije likvidnosti, ali i građane koji sve teže plaćaju svoje obveze. Drugi put u pola godine mijenja se Opći porezni zakon, a cilj je da porezne vlasti zahvate one koji su se nadali da će im izbjeći zbog zastare.


 Tako je Vlada jučer Saboru predložila izmjene Općeg poreznog zakona kojima se predlaže da se zastara u slučajevima utaje poreza za fizičke osobe i zloporabe prava počinje računati od trenutku kad su poreznici otkrili utaju ili zloporabu prava, a ne od trenutka kad su se ta djela dogodila. To primjerice znači da će u slučaju ako su građani u 2008. godini kupili nekretnine i pokretnine sredstvima na koja nisu platili porez, a porezna uprava to otkrije tek 2015. godine zastara početi teći 2015. godine, a ne kad je djelo počinjeno.  Isto je i sa zloporabom prava, odnosno direktorima i vlasnicima poduzeća koji su izbjegli platiti porez državi iako je njihova tvrtka imala novac, ali su ga prebacivali na račune drugih, povezanih poduzeća ili na svoje privatne račune. To što će proteći godine prije nego se poreznici počnu baviti njihovim slučajevima ni građanima, ni direktorima i vlasnicima više neće biti garancija da su se izvukli i da neće morati platiti obveze državi. Rok od šest godina, kolika je apsolutna zastara, počet će se računati tek kad porezne vlasti doznaju za činjenice ili indicije koje bi mogle ukazivati na izbjegavanje plaćanja poreza.