Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Protiv Varge postupak, Kerumu 40.000 kazne; postupak i protiv donačelnika Kostrene Willheima

Boris Pavelić

Postupak protiv ministra Varge pokrenut je kako bi se utvrdilo je li bio u sukobu interesa kada je njegovo ministarstvo zdravlja s pedeset tisuća kuna poduprlo kongres u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka, koju je osnovao i vodio - Siniša Varga. Povjerenstvo je Keruma kaznilo jer nije ispunio obvezu da u mjesec dana nakon gradonačelničkog mandata povjerenstvu dostavi novu imovinsku karticu



ZAGREB Protiv ministra zdravlja Siniše Varge postupak, Željku Kerumu 40 tisuća kuna kazne – to su glavne odluke današnje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Postupak protiv ministra Varge pokrenut je kako bi se utvrdilo je li bio u sukobu interesa kada je njegovo ministarstvo zdravlja s pedeset tisuća kuna poduprlo kongres u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka, koju je osnovao i vodio – Siniša Varga. 



Protiv donačelnika Kostrene Davora Willheima pokrenut je postupak, jer je općinski proračun njegovoj Eko regija Kostrena odobrio 150 tisuća kuna, i to prije nego što je udruga uopće osnovana. Povjerenstvo sumnja da je za to odgovoran Willheim. Postupak je pokrenut i protiv načelnika općine Graćišće Ivana Mijandrušića, koji je istodobno s načelničkom funkcijom bio i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Graćišće doo.





Obrazlažući pokretanje postupka, predsjednica povjerenstva Dalia Orešković izjavila je kako se može “opravdano smatrati” da je ministar prekršio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koje propisuju da dužnosnik mora “postupati časno, pošteno savjesno, odgovorno i nepristrano” te “čuvati vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti”. Saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum kažnjen je s najviših mogućih 40 tisuća kuna, koja će mu u pet obroka biti oduzeta od saborske plaće. Povjerenstvo je tako odlučilo jer Kerum nije ispunio obvezu da u mjesec dana nakon gradonačelničkog mandata povjerenstvu dostavi novu imovinsku karticu.