Šikaniranje političkih neistomišljenika

Protiv HDZ-ovog političkog šikaniranja: Gospićki SDP u obrani stranačkog kolege zaposlenika Turističke zajednice

Hina

Krešimir Benković / Foto: Robert Fajt / CROPIX

Krešimir Benković / Foto: Robert Fajt / CROPIX

Krešimir Benković rekao je da je pravomoćnom odlukom Županijskoga suda u Karlovcu vraćen na posao u Turističku zajednicu grada Gospića, gdje je dobio nezakonit otkaz 2013., no, kako tvrdi, direktorica Maja Strilić namjerno ne udovoljava njegovu pravu da se kao roditelj brine o bolesnoj predškolskoj kćeri popodne, nego ga raspoređuje na rad info-centra te zajednice u večernjim satima



GOSPIĆ - Predsjednik gospićkoga SDP-a Nikola Maras istanuo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako ta stranka ne dopušta da vladajući HDZ šikanira političke neistomišljenike na radnim mjestima osvrnuvši se na stranačkog kolegu Krešimira Benkovića koji je pravomoćnom presudom vraćen na posao u Turističku zajednicu grada Gospića, no, kako je rekao Maras, i dalje ga se šikanira jer nije član HDZ-a.


Krešimir Benković rekao je da je pravomoćnom odlukom Županijskoga suda u Karlovcu vraćen na posao u Turističku zajednicu grada Gospića, gdje je dobio nezakonit otkaz 2013., no, kako tvrdi, direktorica Maja Strilić namjerno ne udovoljava njegovu pravu da se kao roditelj brine o bolesnoj predškolskoj kćeri popodne, nego ga raspoređuje na rad info-centra te zajednice u večernjim satima iako zna da njegova supruga kao odgojiteljica u učeničkom domu radi popodne i navečer.


Iznio je pojedinosti o bolesnoj šestogodišnjoj kćeri te je predočio rješenje HZZO-a da ima pravo na pola radnog vremena kako bi drugu polovicu radnog vremena pružao djetetu potrebnu zdravstvenu skrb.




Rekao je da dobio sedam zaostalih plaća za razdoblje poništenog otkaza ugovora o radu, ali ne i kamate, te da one zbog neisplate rastu od dana otkaza u siječnju 2013.


Predsjednik gradskog SDP-a i gradski vijećnik Nikola Maras rekao je da se – iako HDZ s koalicijskim partnerima u Gradskom vijeću ima devet glasova, a oporba osam – SDP s partnerima i nezavisnim vijećnicima s liste Karla Starčevića stalno moraju boriti da demokracija zaživi i da se građani ne šikaniraju samo zato što nisu članovi HDZ-a.


U susretu s novinarima direktorica TZ-a Maja Strilić poslije je opovrgnula sve optužbe, dodajući da njezine odluke nisu bile politički motivirane te da su Benkoviću još u listopadu prošle godine isplaćene sve tražbine s kamatama.


“Članica sam HDZ-a, ali u turizmu nije mjesto politici”, rekla je, dodajući da je Benković voditelj info-centra, koji radi odvojeno od Turističke zajednice, pa treba raditi popodne, a ne u jutro, kad su tu zaposlenici Turističke zajednice jer info-centar mora biti otvoren cijeli dan.


Ustvrdila je da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i pravobraniteljica za djecu jednako misle da je njezina odluka ispravna i da djelatnik ne može uređivati radno vrijeme po svojim potrebama.


Predsjednik TZ-a i gradonačelnik Petar Krmpotić (HDZ) prokomentirao je navode s konferencije za novinare protuoptužbom da ‘kukurikavci’ u svim državnim institucijama i poduzećima zapošljavaju po stranačkom ključu, da su svi pod stranačkom šapom, a suprotno tome u gradskim poduzećima i institucijama nema nijednog u kojem bi se planski htjelo naštetiti SDP-ovcima.


“U konkretnom slučaju niti sam luk jeo, niti mirisao, kadrovska su pitanja posao direktorice, a ja od nje tražim samo jedno, da radi isključivo po slovu zakona”, rekao je Krmpotić.


Na konferenciji za novinare rečeno je i da su Strilić i saborski zastupnik Darko Milinović (HDZ) kumovi te da “političko šikaniranje kreće od te veze”, a Milinović je u izjavi za Hinu rekao da su to “insinuacije ispod svake razine” te da u gradu nema političkog šikaniranja od HDZ-a.