Sindikalna potpora 60 posto

Prosvjetari kreću u akciju: Škole u štrajku, Mornar odustao od zabrane

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Ako odaziv bude odgovarao anketama, u štrajku bi mogao biti tek svaki drugi zaposleni. Oko 25 posto zaposlenih nije uključeno ni u jedan sindikat



ZAGREB  Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar odustao je od zabrane štrajka prosvjetara, o čemu je razmišljao početkom tjedna, doznaje se iz izvora u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).


Mogućnost pokretanja sudske zabrane štrajka Mornar je razmatrao još u utorak, i tragao za pravnom osnovom koja bi mu omogućila stopiranje velike sindikalne akcije kojoj je cilj povećanje plaća u školstvu i znanosti za četiri posto.


Kako u pregovorima nije uspio postići nikakav dogovor sa sindikatima niti je naišao na razumijevanje kakvo je očekivao, ministar je u ponedjeljak u konzultaciji s pravnicima sindikalne vođe pokušao »pritisnuti« prijetnjama da bi zbog navodnih proceduralnih grešaka mogli dobiti sudsku zabranu štrajka. I javno je obznanio kako smatra da štrajk nije pokrenut na odgovarajući način i da će pokušati naći način da ga zaustavi administrativnim mjerama.



Svi riječki osnovci koji u petak dođu u školu bit će zbrinuti, bez obzira hoće li djelatnici škola biti u štrajku – kažu u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke. Prema informacijama Odjela svi su se ravnatelji osnovnih škola izjasnili da će organizirati prihvat učenika za vrijeme trajanja štrajka. Jučer je održan i aktiv svih riječkih osnovnoškolskih ravnatelja, a prema riječima ravnatelja najveće riječke škole OŠ Srdoči, Ivana Vukića, mišljanja o štrajku u zbornicama su podijeljenja.– Zaposlenici se legitimno izjašnjavaju o štrajku, no nisu svi za štrajk. U našoj školi velik se broj izjasnio za štrajk, ali opet ne svi. U petak ćemo primiti sve učenike koji dođu u školu, no nastavu ćemo teško moći organizirati iz razloga što ne možemo predvidjeti koliki će broj učenika doći. Nastavnici koji neće biti u štrajku radit će s učenicima koji dođu u školu na način da će se ponavljati gradivo. Također će program produženog boravka redovno raditi za svih devedesetak polaznika, koliko ih imamo. Poput nas, i sve druge škole funkcionirat će na isti način – najavljuje Vukić. (I.Š.K.)


Nisu odgovorili


Sindikalni čelnici nisu ni shvatili o kakvim se propustima radi, a ministar je objasnio da bi štrajk mogao biti pravno nevaljan jer su štrajk formalno pokrenuli zbog toga što MZOS na njihove zahtjeve nije odgovorio u roku od 15 dana.


Sindikati osnovnog i srednjeg školstva te visokog obrazovanja i znanosti tako se i dalje nesmetano pripremaju za štrajk, u koji bi se u petak, prema njihovim očekivanjima, moglo uključiti i više od 90 posto zaposlenih.


Hoće li tako biti, tek će se vidjeti, jer su sindikalne ankete pokazale da je za štrajk raspoloženo nešto više od 60 posto članstva. Ako odaziv bude odgovarao anketama, u štrajku bi mogao biti tek svaki drugi zaposleni u osnovnim i srednjim školama.


Naime, oko 25 posto zaposlenih u oba sustava obrazovanja nije uključeno ni u jedan sindikat, a od preostalih nešto više od 40.000 sindikalnih članova, više od 30 posto nije se izjasnilo za štrajk.



U HDZ-u smatraju da je štrajk prosvjetara potpuno opravdan, i da učitelji i profesori zaslužuju pregovore o većim plaćama.Tihomir Đonlić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za odgoj i obrazovanje, kaže kako je ovaj štrajk posljedica ignorantskog pristupa i nespremnosti Vlade na dijalog sa socijalnim partnerima. – SDP-ova vlada prosvjetarima je na početku mandata smanjila plaću, ukinula regres, umanjila jubilarne nagrade… Premijer je javno obećao da su prvi na redu za povećanje plaća, no nažalost, nije prvi put da nije ispunio obećanje – podsjeća Đonlić. HDZ-ova će vlada, obećava, svoje poteze usuglašavati sa socijalnim partnerima i prakticirat će argumentirani dijalog, umjesto politike sukoba s vidljivim i nevidljivim neprijateljima, što je – zaključuje Đonlić – glavni moto Milanovićeve vlade. 


Novčane kazne


Danas će se održati mirenje za Hrvatski školski sindikat »Preporod«, koji se pridružio štrajku Vertikale. Čelnik Preporoda, Željko Stipić, kaže kako slijedi volju svoga članstva iako ne smatra da je vrijeme izbjegličke krize i skorog nastupanja tehničke vlade pogodno vrijeme za štrajk.


Premda je štrajk u školama sve izvjesniji, nagađa se da bi odluka o zabrani štrajka, ako se ipak utvrde nepravilnosti u proceduri pokretanja, još uvijek mogla pogoditi sindikate. U tom slučaju, ako bi Vertikala ušla u štrajk mimo zabrane organizatorima štrajka slijedile bi novčane kazne, a važeće zakonodavstvo predviđa i mogućnost izvanrednog ugovora o radu za pojedince koji svoje članstvo povedu u takvu sindikalnu akciju.