Okupljanje u Zagrebu

Prosvjed za pravo na pobačaj: ‘Dosta nam je lažnih molitelja’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

'Ni državu niti Boga blizu jajnika moga', 'Crkva i država u ratu protiv žena: Nema predaje', 'Zahtijevamo registar prizivača savjesti', 'Hod po ženskim pravima' - neki su od natpisa koje su istaknule prosvjednice na svojim transparentima



U povodu Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava održale su u četvrtak prosvjednu akciju na Cvjetnom trgu »Za besplatan i dostupan pobačaj«, zatraživši da pobačaj bude dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status.


 Okupile smo se ovdje da kažemo dosta! Dosta lažnim moliteljima, dosta lažnim prizivima savjesti, dosta naplaćivanju medicinskih zahvata. Nismo žrtve, nego radnice. Nismo inkubatorice nacije, nego žene koje se bore za svoje reproduktivno zdravlje, rekli su sudionici prosvjeda na kojem se okupilo oko 200 prosvjednika.


 Snimio Darko JELINEK


Snimio Darko JELINEK





‘Ni državu niti Boga blizu jajnika moga’, ‘Crkva i država u ratu protiv žena: Nema predaje’, ‘Zahtijevamo registar prizivača savjesti’, ‘Hod po ženskim pravima’ – neki su od natpisa koje su istaknule prosvjednice na svojim transparentima.


Aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava istaknule su kako je borba za reproduktivna prava koja ne uključuje zahtjev za besplatnim i javno dostupnim pobačajem tek borba za privilegirane žene, koje raspolažu potrebnim resursima za korištenje tog prava.


Sve više žena radi na neodređeno, ima ugovore na par mjeseci ako uopće ima posao, podstanarke su i nemaju uvjete da slobodnu izaberu žele li pobaciti ili roditi. Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku, rekle su aktivistkinje.


Osvrnule su se i na izbacivanje pojma ‘rod’ iz Razvojne strategije Grada Zagreba i na novi prijedlog Obiteljskog zakona, koji je u međuvremenu povučen s javne rasprave, a koji je definirao obitelj i uveo obvezno savjetovanje prije razvoda.


Osim što nas uvjeravaju da ne možemo sami odlučivati o razvodu, isto tako nas uvjeravaju da ne možemo donositi odluke o nastavku ili prekidu trudnoće. I sve to pod krinkom, kako kaže resorna ministrica, ‘zaštite obitelji, braka, djece’. Znamo što se dogodilo posljednji put kada se ‘štitio brak’, izjavile su. Danas smo ovdje, poručile su, da obranimo ono što su već izborile naše bake.


Tijekom prosvjeda feministkinje su predstavile 6 teza o reproduktivnim pravima uz zahtijevanje hitne ratifikacije Istanbulske konvencije, javno dostupnog registra liječnika koji prakticiraju priziv savjesti te ukidanja priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupnijom.