Prosvjed učitelja i nastavnika: Tko vam je dopustio da se kockate našom budućnosti

Hina

snimio Sanjin Strukić

snimio Sanjin Strukić

Učitelji i nastavnici došli su na prosvjed iz raznih dijelova Hrvatske, a u povorci će, noseći plave sindikalne kape i zastave, proći užim centrom Zagreba - Masarykovom i Gundulićevom ulicom te Ilicom, pa će s Trga bana Jelačića ići prema Gornjem gradu.



ZAGREB – Učitelji i nastavnici, njih oko 1500, prosvjedovali su danas na Markovom trgu, tražeći veće plaće. Prosvjedna kolona krenula je u 11 sati s Trga Republike Hrvatske prema Markovu trgu, gdje se vodstvo sindikalnih čelnika u 12,30 sati sastalo s premijerom Andrejem Plenkovićem, kako bi mu iznijelo zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaća u školstvu.


Prosvjednici su na čelu prosvjedne kolone razvili transparent “Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!”.


Foto Darko JELINEK


Foto Darko JELINEK





“Svi ste vi imali učitelje”, “Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?”, “Sramota!”, “Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente”, “Može li reforma obrazovanja bez nas?”, “Koliko vam vrijedimo”, također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.


Učitelji i nastavnici došli su na prosvjed iz raznih dijelova Hrvatske, a u povorci su, noseći plave sindikalne kape i zastave, prošli užim centrom Zagreba – Masarykovom i Gundulićevom ulicom te Ilicom, pa su s Trga bana Jelačića stigli na Gornji grad.


Na Markovu trgu su istaknuli da su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih “ovdje i danas”.


Prosvjedovali su uz povike “Plaće za život” i “Hoćemo štrajk”, ali i pjevajući stihove pjesama Arsena Dedića “Kad bi svi ljudi na svijetu” ili Gorana Bare i Plaćenika “Pokreni se”


Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja koji su predvodili povorku do Trga svetog Marka, u 12,30 sati uputili su se na sastanak s predsjednikom Vlade u Banske dvore.


Prije toga, pred prosvjednicima su poručili Vladi da je ovdje i sada vrijeme za njih.


“Jedino ulaganjem u obrazovanje ulažete u budćnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjena predizborna obećanja. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja”, istaknula je Šprem.


Zapitala je Vladu hoće li dopustiti da učitelji, nastavnici i stručni suradnici sa visokom stručnom spremom i dalje budu najpotplaćeniji u sustavu javnih službi.


Upozorila je Vladu da krši vlastitu strategiju, koja propisuje da je još prošle godine plaća učitelja i nastavnika morala biti usklađena s plaćom visokoobrazovanih radnika u javnom sektoru.


Mihalinec je dodao da su zahtjevi za većim koeficijentima ispravljanje nepravde koje su učinile sve Vlade u Hrvatskoj, a naročito ona premijera Zorana Milanovića, kada su učiteljima i nastavnicima 2012. smanjene plaće kao prva mjera za izlazak iz krize. Ta nepravda, istaknuo je, još do danas nije ispravljena.


“Poručujemo premijeru Plenkoviću da je sada vrijeme za nas. I neka zapamti – I mi smo glasači”, poručio je.


Svaki odgovoran premijer prihvatio bi i ispunio prijedloge i zahtjeve ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. A ne, naš premijer to nije učinio, nego dijeli packe pa optužuje ministricu da je ona naš član i da radi za sindikat, a ne za Vladu”, kazao je Mihalinec.


Premijeru Plenkoviću, za kojeg je ocijenio da se oglušuje i sustavno odbija razgovarati sa sindikatima, Mihalinec je poručio da su sindikati spremni ujediniti sve prosvjetare u štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.


Divjak: Treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sjednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata.


“Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to – investicija, a ne trošak”, kazala je Divjak.


Dodatno je pojasnila da je argument koji je spomenula – zaostajanje koeficijenta složenosti poslova učitelja u odnosu na druge zaposlenike u javnim službama.


Ustvrdila je da to treba razriješiti, jer se radi o nepravdi, te da je dinamika i način ispravljanja te nepravde, pitanje dijaloga i konkretnih zaključaka između sindikata i Vlade.