Protiv zagađenja Zemlje

Prosvjed učenika “Petkom za budućnost”: Vrijeme je sad, ne postoji planet B

Hina

snimio Marko Lukunić / PIXSELL

snimio Marko Lukunić / PIXSELL

Prosvjed je organiziran putem Facebook stranice "School Strike 4 Climate Croatia", a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg. Osim u Zagrebu, održava se i u Puli, Varaždinu i Splitu.



ZAGREB – Na Europskom trgu u 12 sati i 30 minuta započeo je prosvjed učenika za klimu u sklopu kojega će se prošetati gradskim središtem do Markova trga, a dio je globalnog pokreta “Petkom za budućnost” kojemu je cilj potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.


“Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta”, najavljeno je na Facebook stranici “School Strike 4 Climate Croatia” koja je organizirala prosvjed učenika u Zagrebu.


Na Europskom trgu okupilo se više stotina mladih iz više zagrebačkih srednjih škola od kojih mnogi nose maštovite transparente. Na nekima piše: “Pakiram kofer mijenjam planetu”, “Ne postoji planet B”, “Vrijeme je sad”, “Fridays for future”, “Klima nam se klima”, “The dinosaurs tought they had time too”.




Nakon okupljanja na Europskom trgu krenuli su u šetnju do Markova trga.


Prosvjed je organiziran putem Facebook stranice “School Strike 4 Climate Croatia”, a dio je globalnog pokreta “Petkom za budućnost” koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg. Osim u Zagrebu, održava se i u Puli, Varaždinu i Splitu.


Cilj učeničkih prosvjeda koji su u petak najavljeni u više od 1600 gradova diljem svijeta, potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena,


Učenike su prethodno podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te hrvatski znanstvenic s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za političku ekologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda te profesori i znanstveni suradnici 10 fakulteta iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra i Osijeka.