Udruga "Sjena"

Prosvjed roditelja njegovatelja: Tražimo plaće, a ne socijalnu pomoć

Hina

Foto. D. KOVAČEVIĆ

Foto. D. KOVAČEVIĆ



Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom »Sjena« prosvjedom su u srijedu pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.


»Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi«, poručila je članica udruge Sjena, Suzana Rešetar na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama.


Minuta šutnje za socijalnu naknadu


Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali »minutom šutnje«.




»Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva«, kazala je Rešetar.



Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta »enormno visoki«.


»Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti – ‘možete dijete smjestiti u instituciju’«, poručila je Rešetar.


Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.


»Danas smo ovdje po drugi put u dva mjeseca da opet pitamo Ministarstvo: ‘otkud vam pravo da zadirete u temeljna prava čovjeka’. Naša djeca imaju pravo živjeti u svojoj obitelji, a mi imamo pravo na našu djecu«, ustvrdila je Rešetar uz glasnu podršku okupljenih.


Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.


Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.


Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima


Više puta su pozvali ministricu Bedeković i njene savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.


Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako »žele plaću, a ne socijalnu naknadu«.


Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi niti ne pripada.Zahtjevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala.